NILS Introduces: Sjoerd van Muiswinkel

Wat zijn jouw interesses en hoe combineer jij die met jouw studie?

Naast een hele hoop studieboeken en stof, puilt mijn boekenkast momenteel uit van vogelgidsen, natuurencyclopedieën en andersoortige boeken met betrekking tot de natuur. Ook kijk ik vanuit mijn studentenkamer uit op een grote naaldboom die tot mijn grote plezier het hele jaar door gevuld is met verschillende vogelsoorten. In de donkere decembermaanden kijken goudhaantjes bij mij naar binnen, terwijl de tortelduiven er in de lente hun nest bouwen en de schaterlach van eksters zich tijdens de zomeravonden laat horen.

Het komt dan ook wellicht niet als een enorme verrassing dat ik erg gecharmeerd ben van de natuur – en vogels in het bijzonder. Mede daarom heb ik het afgelopen jaar twee NILS Talks geschreven die betrekking hadden op de natuur en het recht. De NILS Talks ‘Boze wolf of onnozele herder?’ ging over de beschermde status van de Grijze wolf en gesubsidieerde remedies tegen predatie. Er bestaan genoeg fabels en spookverhalen over moordlustige wolven en daarom wilde ik de waarheid ook voor mijzelf eens helder in kaart brengen. Daarnaast schreef ik dit jaar de NILS Talks ‘Een treurig lied’ over Europese wetgeving rondom inheemse vogelsoorten. Dit heeft mij er vervolgens toe geleid om in mijn scriptie de illegale handel én bescherming van Europese vogelsoorten op de Europese interne markt onder de loep te nemen en tegen elkaar af te zetten.  

“Het komt dan ook wellicht niet als een enorme verrassing dat ik erg gecharmeerd ben van de natuur – en vogels in het bijzonder.”

Toen ik ooit begon aan mijn studie Rechtsgeleerdheid in Utrecht was ik nog vrij onzeker welke kant ik op wilde gaan. Echter, een paar jaar later – en inmiddels gevestigd in Rotterdam – heb ik mij gerealiseerd dat het recht zo breed is dat studenten elke kant op kunnen. Zo ook de jongen die vroeger wellicht liever bioloog of boswachter had willen worden.

Hoe ben jij bij NILS Netherlands terechtgekomen?

Wellicht één van de eerste mensen waar ik een klik mee had in Rotterdam was Eveline. Zij zit momenteel in de Raad van Commissaris van NILS, maar toen ik haar leerde kennen was zij actief als Chief External Relations. Van tijd tot tijd spraken wij elkaar en zij heeft het toen wel eens gehad over NILS Netherlands – toentertijd dacht ik nog dat zij het over een vriend had genaamd Nils. In mijn tweede jaar aan de Erasmus Universiteit Rotterdam kwam ik in contact met onze president Mina Morkoç. Sinds dat moment zijn ook wij erg goed bevriend geraakt en na verloop van tijd benaderde zij mij met de vraag of ik het wellicht interessant zou vinden om als external Editor van tijd tot tijd een paar publicaties te controleren voor Christopher Fernando, de toenmalig Chief Public Affairs die zowel Publications als Marketing overzag. Met veel plezier heb ik dit toen enkele malen gedaan en uit interesse heb ik later dat jaar met een hele groep NILS’ers het evenement NILS Connect: Het Vredespaleis bijgewoond. Het kijkje achter de schermen bij het Vredespaleis en de fijne sfeer op de borrel naderhand hebben mij er vervolgens van overtuigd dat ik deel wilde uitmaken van deze geweldige vereniging! Datzelfde jaar ben ik nog naar een paar NILS Drinks gegaan en heb daar zeer leuke herinneringen aan overgehouden. Al met al sprak NILS Netherlands mij enorm aan door de vriendelijke, gedreven persoonlijkheden die zich NILS’er noemde en het leerzame karakter van de vereniging. Voor iedereen die nog zoekende is, houd onze sociale-mediakanalen in de gaten en kom eens langs bij één van onze borrels.

“Het kijkje achter de schermen bij het Vredespaleis en de fijne sfeer op de borrel naderhand hebben mij er vervolgens van overtuigd dat ik deel wilde uitmaken van deze geweldige vereniging!”

Kun je ons vertellen wat jouw functie bij NILS inhoudt?

De voornaamste verantwoordelijkheid van de Chief Publications is om ervoor te zorgen dat er iedere week weer een mooi artikel kan worden gepost voor onze trouwe lezers en geïnteresseerden. Dat vereist onder andere het hanteren van duidelijke deadlines, het tijdig sturen van reminders en ad hoc beslissingen maken wanneer een deadline aanstaande is maar jij nog met lege handen staat. Het wil daarom wel eens voorkomen dat een Chief Publications een stuk over wolven of vogeltjes uit de hoge hoed tovert. Daarnaast is het aan de Chief Publications om de kwaliteit van argumenten en bronnen in het oog te houden en te waken voor potentieel aanstootgevende teksten. Aan het einde van de dag mag iedereen natuurlijk schrijven wat hij of zij wil, maar bij NILS Netherlands staan wij wel open voor de mening van een ander en proberen niemand te aliëneren. Ieders mening is welkom mits deze is onderbouwd. Gelukkig diende er dit jaar niet al te veel aandacht te worden besteed aan dit onderdeel omdat ieder commissielid ijzersterke argumenten en weloverwogen, genuanceerde betogen op papier heeft gezet. Daarom raad ik iedereen aan om naar onze website te gaan, door de publicaties te scrollen en een leuk onderwerp of interessant persoon uit te kiezen en knus voor het raam – of onderweg op vakantie – te gaan lezen!

“Aan het einde van de dag mag iedereen natuurlijk schrijven wat hij of zij wil maar bij NILS Netherlands staan wij wel open voor de mening van een ander en proberen niemand te aliëneren.”

Aangezien er het afgelopen jaar geen external Editor beschikbaar was, viel deze taak op de Chief Publications. Wat dit grosso modo inhield is dat alle teksten die bestemd waren voor externe partijen werden gecheckt op spelling, grammatica en opbouw en eventueel werden aangepast. Daarnaast vereisten alle uploads op onze Facebook, Twitter, Instagram, LinkedIn een controle en akkoord. Echter, de grootste taak van een external Editor is het doornemen van de publicaties vanuit de commissie Publications en deze voorzien van opbouwende kritiek indien hiervoor tijd is. Het is belangrijk dat fouten uit de teksten worden gehaald maar het is aan het einde van de dag wellicht nog belangrijker dat commissieleden daadwerkelijk groeien tijdens hun jaar bij NILS Netherlands. Dat is iets waar wij als vereniging veel waarde aan hechten en op in proberen te spelen.

Nadat een publicatie helemaal af is, moet deze natuurlijk ook worden gepubliceerd. Normaliter zou het uploaden van een artikel op onze site niet onder het takenpakket van de Chief Publications vallen maar dit jaar toevallig wel. Een commissiejaar zit vol met verrassingen en ondanks het zijn van een digibeet was dit vrij eenvoudig om in de vingers te krijgen. 

Wat was de beste publicatie van het afgelopen jaar?

Een vrij beladen vraag, temeer omdat ik zelf natuurlijk ook graag aanspraak zou willen maken op zo een fameuze titel. De eerlijkheid gebied mij echter te zeggen dat ik denk dat – als er al één publicatie gekozen moet worden – dit een publicatie is van één van de commissieleden. Het is lastig om één enkele publicatie als beste publicatie van het afgelopen jaar te bestempelen, alleen al omdat ieder artikel bijzonder was in diens eigen recht.

Wat ik wel kan vertellen is welke stukken mij dit jaar in het bijzonder zijn opgevallen. De NILS Talks van Rasa over maatschappelijk verantwoord ondernemen, die van Rania over de ‘civic space’ en Yassir zijn NILS Talks over lijkbezorging hebben mij geïntroduceerd aan verscheidene onderwerpen waarvan ik nog nooit had gehoord. Daarnaast vond ik de interviews die Melike en Imane hebben afgenomen met Shuhainy en Rabia uitermate interessant om te lezen en liet het door Hilal verzorgde interview met Elsa van de Loo mij onder andere nadenken over de sociale advocatuur. Het lezen van deze verhalen en het bekijken van de NILS Shows met William Jing Guo van dit jaar kan ik iedereen dan ook ten zeerste aanraden!  

“Het is lastig om één enkele publicatie als beste publicatie van het afgelopen jaar te bestempelen, alleen al omdat ieder artikel bijzonder was in diens eigen recht.”

Wat zijn jouw toekomstperspectieven?

Aankomend studiejaar ga ik mijn bachelor Rechtsgeleerdheid aan de Erasmus Universiteit Rotterdam afronden en mij verdiepen in mogelijke masters die ik daarna graag zou willen volgen. Welke master dat wordt en waar ik die zal volgen staat voor mij nog totaal niet vast. Wellicht dat ik mijn Rotterdamse nest uitvlieg en het geluk ergens anders in Nederland ga zoeken of zelfs daarbuiten. Momenteel zit ik te denken aan een Master Global Criminology aan de Universiteit Utrecht of Green Criminology in Oslo. Een master aan de Erasmus Universiteit Rotterdam zit er in ieder geval niet in voor mij. Lang genoeg heb ik op campus Woudestein werkgroepjes en probleemgestuurd onderwijs gevolgd, graag zou ik dat hoofdstuk voor eens en altijd afsluiten.

Waar het studeren en staren naar vogels mij op de lange termijn doet belanden? Graag zou ik mij inzetten voor natuurbehoud, de bescherming van soorten en het bestrijden van criminele praktijken zoals de illegale handel in bedreigde soorten. Toen ik voor het eerst naar Rotterdam kwam voelde de stad kil en had ik moeite er te aarden. Echter, sinds het moment dat ik de staartmezen heb zien dansen op de Willemskade, de houtsnip ontmoetten in Schoonoord en in de gaten kreeg dat slechtvalken vanaf het Erasmus MC de stad gadeslaan, begon Rotterdam ook steeds meer als mijn stad te voelen. Nu merk ik dat de zomer hier wordt ingeluid door de komst van de gierzwaluwen en het pas echt herfst is wanneer het eerste groepje koperwieken door de bladeren in het Kralingse Bos foerageert. Het bewust zijn van de omgeving en de schoonheid die verscholen gaat in de stad is voor mij iets dat bijna magisch aanvoelt en mede daarom hoop ik bij te kunnen dragen aan het beschermen en delen van deze magie. Stiekem hoop ik ooit in Brussel dit geluid te kunnen laten horen of voor TRAFFIC – een organisatie die de illegale handel in diersoorten monitort – te werken, maar zal een voldaan man zijn als ik mij vanuit een hutje op de Schotse Cairngorm plateau kan inzetten voor het behoud van de auerhoen.

“Graag zou ik mij inzetten voor natuurbehoud, de bescherming van soorten en het bestrijden van criminele praktijken zoals de illegale handel in bedreigde soorten.”

Welke tip zou jij een eerstejaarsstudent willen meegeven?

Voor iedereen die zijn studie Rechtsgeleerdheid niet begint met het idee; “Ik ga later bij dit kantoor werken op deze afdeling”: vertrouw erop dat deze focus voor jou vanzelf komt. De studie is breed en het recht zelf nog breder. Ieder aspect van onze samenleving en elke handeling die jij op een dag doet, kan met een beetje creatief denken worden verbonden aan het recht en via het recht misschien wel weer naar jouw passie. Hiervoor moet jij wel een beetje kunnen spelen met de rechtsregels, hun interpretatie en de realiteit maar als goed jurist komt dat vast goed. Een voorbeeld is bijvoorbeeld dat – ondanks het feit dat een dier geen zaak is – een dier voor de wet als zaak wordt gezien. Al doende gaan er opeens tal van regels spelen rondom dat koolmeesje dat door de buurman wordt gevangen en verhandeld.

“Voor iedereen die zijn studie Rechtsgeleerdheid niet begint met het idee; “Ik ga later bij dit kantoor werken op deze afdeling”: vertrouw erop dat deze focus voor jou vanzelf komt.”

Het eerste jaar van mijn studie had ik geen idee hoe ik ooit mijn passie voor de natuur kon verbinden aan een studie rechtsgeleerdheid, maar plots viel het kwartje. Het smokkelen van bijeneters valt onder strafrecht, het beschermen van scharrelaars is verbonden aan staats- en bestuursrecht en de handel in sommige vogels gaat conform de regels van het goederenrecht. Mijn pad is helder, dat van jou komt zolang jij hiervoor open blijft staan.  

Meer van Sjoerd te weten komen? Kijk anders ook eens op zijn LinkedIn.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *