NILS On The Road: Shuhainy Serberie

Shuhainy (25) volgt momenteel een master aan de Erasmus Universiteit Rotterdam (EUR). Zij heeft haar bacheloropleiding Rechtsgeleerdheid in Curaçao gedaan en is naar Nederland gekomen om haar civiel effect voor in Nederland te behalen. Naast haar passie voor het recht, houdt Shuhainy van de natuur, wandelt het liefste elke dag en danst graag met haar vrienden.

In 2016 begon zij aan haar studie in het zonnige Curaçao. Als ze terugkijkt op haar tijd daar moet ze meteen denken aan het mooie weer, de zee en het strand. Ze danste daar vaak met haar vrienden. Naar het strand gaan was zelfs een traditie op zondag. In Nederland danst ze nog steeds weleens. Het koude weer viel echter een beetje tegen en aan de regen en wind heeft zij even moeten wennen.

“Naar het strand gaan was zelfs een traditie op zondag.”

Op de Universiteit van Curaçao volgde zij haar bacheloropleiding Rechtsgeleerdheid. Deze universiteit heeft nauwe banden met de EUR. Shuhainy heeft zich na haar bachelor in Curaçao ingeschreven voor het bachelor Rechtsgeleerdheid op de EUR. Na toestemming van de examencommissie mocht ze gelijk beginnen aan haar bachelor in Rotterdam. Inmiddels is zij bezig met haar master Strafrecht.

Toen zij in Rotterdam begon te studeren, bemerkte Shuhainy geen groot verschil tussen Nederland en Curaçao – behalve het weer uiteraard. Aangezien Curaçao een land is binnen het Koninkrijk der Nederlanden zou men geen groot verschil in de wet verwachten. Dit klopt alleen niet helemaal. Shuhainy vertelde dat bepaalde wetten echt aan verandering toe zijn in Curaçao. Het Wetboek van Strafvordering (WvSv) dateert nog uit 1996. Echter, het Nederlandse WvSv is inwerking getreden op 1 januari 1926 – dus in vergelijking is het nog niet zo oud. Mede daarom speelt de rechtspraak in Curaçao een belangrijke rol in de rechtsontwikkeling. Verder waren de klassen in Curaçao erg klein waardoor de meeste studenten elkaar allemaal kennen. “Ik zit elke dag met hetzelfde groepje mensen en dat maakt het eigenlijk heel leuk”, zei Shuhainy. Dit is iets wat zij in Nederland enorm mist want hier zit je al gauw met 300 studenten in een jaar laag en in Curaçao met louter 60 mensen.

“Ik werd aangemoedigd om kritisch te denken”, vertelt ze, “en betrokken bij allerlei discussies tijdens mijn master.”

 Iets anders wat Shuhainy erg leuk vond was dat zij werd aangemoedigd om kritisch na te denken over de stof. “[De master bestond] niet alleen uit alle stof die je moet kennen uit jouw hoofd stampen, maar óók kritisch kijken naar wat jij nu precies leert.” Er zijn verschillende meningen over het recht en het kan altijd anders geïnterpreteerd worden.

Momenteel is ze werkzaam als compliance assistant in een bureau in Amsterdam. Maar het studeren is voor haar nog lang niet klaar: Shuhainy is nog lang niet waar zij wil zijn. “Ik wil officier van justitie worden”, zegt zij vol ambitie. Ze kan niet wachten om na haar master Strafrecht te beginnen aan haar master Financieel Recht.

“Maar het studeren is voor haar nog lang niet klaar: Shuhainy is nog lang niet waar zij wil zijn.”

Wat zij wil meegeven aan studenten die in het buitenland willen studeren is dat, ondanks de keuze om naar het buitenland te gaan veel consequenties heeft, de voordelen het ruimschoots compenseren. Zo leer je nieuwe mensen kennen, verbeter jij jezelf in een nieuwe taal en leer je andere perspectieven kennen.

Geïnspireerd door Shuhainy? Volg haar op LinkedIn!

Geschreven door: Melike Cinar

2 thoughts on “NILS On The Road: Shuhainy Serberie”

  1. Raymond Schotborgh

    Shuhainy, we kennen elkaar niet maar dat hoeft ook niet. Ik wil je zeggen dat ik super trots ben op je. Even nog volhouden en dan zien we je met veel plezier op inze dushi Korsow. MGBY. Ik heb alle vertrouwen in jou doorzettings vermogen.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *