CV-Building voor Juristen 101: Deel II: Commissiefunctie

2 minutes read

Het is zomer. Eindexamen(s) net gehad. Dikke vakantie genoten. Het begin van elk collegejaar. Alle eerstejaars studenten kijken reikhalzend uit naar het begin van een nieuwe, spannende levensfase. En dan gebeurt het. Je zit nog niet in de collegebanken en je wordt gebombardeerd met reclame van verschillende verenigingen. Je hoeft niet eens naar een kennismakingsweek te gaan of je wordt geïndoctrineerd door ouderejaars studenten om je bij hun vereniging aan te sluiten als lid. Nee, dit is geen haatbrief naar verenigingen toe. NILS Netherlands is er nota bene een, maar waarom actief worden als commissielid bij een vereniging of stichting?

“Daar ontdekte ik de kwantitatieve methode van problemen oplossen, iets wat mij later als young professional zou gaan onderscheiden van anderen die een juridische achtergrond hebben.”

Ervaring:

In mijn tweede studentenjaar besloot ik mijzelf aan te melden als commissielid van de wervingscommissie van een studentenvereniging. Als wervingscommissielid was ik verantwoordelijk voor het organiseren van wervingsactiviteiten en het aantrekken van nieuwe leden. Ik wilde in mezelf investeren door uit mijn comfortzone te treden en mijn presentatie- en acquisitievaardigheden te verbeteren. Voor het eerst kwam ik in aanraking met het bedrijfsleven vanuit de positie als presentator. In het publiek zaten vaak succesvolle professionals, waar ik onbewust indruk op maakte. Tijdens een van de presentaties kwam ik bijvoorbeeld een bestuurder tegen van een Big 4 kantoor, die mij later zou helpen aan een baan. In hetzelfde jaar leerde ik onwijs veel mensen kennen die mij vroeger of later zouden helpen met het vormen van een toekomstperspectief en het creëren van kansen, zoals bijvoorbeeld stages en werkstudentschappen in binnen- en buitenland.

Later in mijn studententijd nam ik deel aan de onderzoekscommissie van een vereniging. De taak was om de toe- en uitstroom van leden in kaart te brengen, idealiter op een data gedreven manier. Het was de eerste keer dat ik in aanraking kwam met deze vorm van werken. In de studie gaat het voornamelijk om jurisprudentie analyseren, concepten bestuderen en casussen oplossen. Daar ontdekte ik de kwantitatieve methode van problemen oplossen, iets wat mij later als young professional zou gaan onderscheiden van anderen die een juridische achtergrond hebben.

“Jouw studententijd moet helemaal niet alleen draaien om het studeren.”

Level II: Commissiefunctie

Naast bovengenoemde, specifieke ervaringen, is het natuurlijk enorm gezellig om meer medestudenten te leren kennen. Jouw studententijd moet helemaal niet alleen draaien om het studeren. Het moet gaan om het verleggen van jouw grenzen en jou helpen perspectief te krijgen op jouw willen en kunnen. Heb jij nog weinig ervaring op jouw cv staan, maar wil je dat wel aanvullen, dan is een commissiefunctie een van de meest laagdrempelige manieren om jou daarbij te helpen. Kantoren vinden het heel belangrijk dat je tenminste een commissiefunctie hebt vervuld bij een vereniging. Het laat onder andere zien dat jij sociaal bent en in teams kan samenwerken. Mocht je dat nog moeilijk vinden, dan is het aannemen van zo een kans natuurlijk essentieel voor jouw groei. Onthoud dat alle commissiejaren die jij vervult bijdragen aan jouw ontwikkeling. Het is nimmer verloren tijd, alleen maar winst.

Andere artikelen in deze rubriek:

Level I: Vrijwilligerswerk

Leve Il: Commissiefunctie

Level III: Bestuursfunctie

Level IV: Stage

Level V: Exchange

Level VI: Werkstudentschap

Level VII: Tweede studie

Level VIII: Ondernemen

Heb je vragen voor Ming Faraz? Stuur hem dan een berichtje op Linkedin of mail naar info@nilsnetherlands.org.

Foto via Pexels.

 

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *