NILS TIPS: CV-Building voor Juristen 101

Je kent het wel. Eindelijk klaar met de middelbare school of het HBO en je staat ingeschreven voor een juridische studie aan de universiteit. De boeken zijn besteld, de colleges bijgewoond en druk studerend in de universiteitsbibliotheek worden de tentamens uiteindelijk gehaald. Dat zou voldoende moeten zijn om na de studie gemakkelijk een baan te vinden, toch?

Level 0: Netwerken

More often than not it’s not what you know, but who you know. Welkom in de grote mensen wereld. Waar alles mag, maar ook veel moet. Het is geen geheim dat de studie jou voorbereidt op jouw toekomst. Maar velen komen er vaak (te) laat achter dat een studie niet alles is. Heb je eindelijk een LL.B. en LL.M. achter je naam staan, is het kantoor waar je graag wilt werken net op zoek naar iets anders. Wat nu? Het wordt altijd – ja, altijd – aangeraden om bijvoorbeeld werkervaring op te doen tijdens een stage of actief te worden bij een vereniging (NILS Netherlands bijvoorbeeld). Je wilt namelijk naast je cijferlijst ook jouw CV in orde hebben. Om jou als beginnende of doorgewinterde student hiermee op weg te helpen, introduceren wij deze exclusieve rubriek om jouw CV te versterken. Wij trappen af met: Netwerken.

“Het wordt altijd – ja, altijd – aangeraden om bijvoorbeeld werkervaring op te doen tijdens een stage of actief te worden bij een vereniging (NILS Netherlands bijvoorbeeld).”

Netwerken is net werken. Beetje cringy die quote als je het mij vraagt, maar dat maakt het niet minder waar. Het is soms moeilijk om te beginnen met netwerken als jonge student. Waar moet je beginnen? Bij wie kan ik terecht voor vragen? Doe ik het allemaal wel goed? Ik vond het zelf heel moeilijk om te begrijpen wat er precies van een afgestudeerd student werd verwacht en hoe je werkervaring kon opdoen. Deze verwachtingen kun je natuurlijk peilen door met ouderejaars of professionals in gesprek te gaan, maar wat als je niemand kent? En hoe zorg je ervoor dat je de kans krijgt om werkervaring op te doen?

Netwerken. Zorg ervoor dat je de colleges bijwoont en naar borrels gaat om zo mensen te leren kennen die jou verder kunnen helpen of waar je van kunt leren. Dit klinkt heel zakelijk, maar zakelijk zijn is onvermijdelijk in de grote mensen wereld; of je nou op de Zuidas gaat werken of ergens anders. Netwerken. Als student doen wij het vaak al onbewust door bijvoorbeeld colleges bij te wonen of lekker te gaan borrelen. Nu was ik zelf geen fan van voornoemde activiteiten, maar toen ik mij bewust werd van het concept ‘netwerken’ raakte ik gemotiveerd om overal aan te schuiven en leerde ik te manoeuvreren tussen verschillende gezelschappen, al had ik er soms in eerste opzicht echt niets te zoeken.

“Zorg ervoor dat je de colleges bijwoont en naar borrels gaat om zo mensen te leren kennen die jou verder kunnen helpen of waar je van kunt leren.”

Persoonlijke ervaring

In 2016 wilde ik een echte stage gaan lopen. Ik had al een keer mogen meelopen voor twee weken op een Haags kantoor, wat heel spannend was, maar ik was toch heel benieuwd naar het verrichten van echte werkzaamheden. Wellicht ontstond die drang na het zien van Harvey Specter zijn avonturen in Suits. Op een namiddag in de trein op weg naar mijn werkgroep bevond zich tegenover mij een stel net geklede heren met een tijdschrift getiteld ‘M&A’. Best chic, en die term heb ik weleens voorbij horen komen. Zij spraken Engels en ik vermoedde dat zij Brits waren. Nu kan je best denken: “Oké Ming, je hebt hen waarschijnlijk aangesproken en vervolgens een stage geregeld”. Bijna. Wat ik eerst deed was snel opzoeken wat voor een tijdschrift het precies was en wat M&A precies inhield. Ik zocht niet alleen op Google naar ‘Mergers & Acquisitions (fusies en overnames), maar ook naar nieuwsartikelen rondom dit onderwerp.

Vervolgens stelde ik voorzichtig de vraag of ik hen mocht storen met een vraag omtrent de M&A-praktijk. Onthoud namelijk dat elke jurist gek is op zijn of haar rechtsgebied. Vraag een vakidioot naar zijn of haar werk en die vertelt je maar al te graag meer hierover. Misschien zelfs onder het genot van een kop koffie op het kantoor waar jij wellicht wilt werken. Het resultaat voor mij: hun naamkaartjes en daarmee direct +2 contacten in mijn netwerk. Mocht ik later een stage nodig hebben, dan zou ik deze heren eventueel kunnen benaderen. Drie maanden later was het raak. Ik mocht op gesprek komen. Het bleek dat een van de deftige heren goede contacten had met de partners en mijn naam voorbij had horen komen bij de HR-afdeling. De daaropvolgende maanden in Londen veranderden mijn leven voorgoed. Tijdens de sollicitatieperiode leerde ik tijdens een borrel een medestudent kennen die stage liep bij een Zuidas kantoor. Alles verliep uitstekend. Ik had mijn allereerste gesprek op een Zuidas kantoor. Als jonge rechtenstudent is dat toch wel een mijlpaal vond ik, maar ik was vooral verbaasd over hoe eenvoudig het allemaal kan verlopen.

“Onthoud namelijk dat elke jurist gek is op zijn of haar rechtsgebied.”

Wees zoveel mogelijk voorbereid voordat je gesprekken aangaat, hoe spontaan die ook zijn. Of je nou informatie zoekt op internet of via je netwerk, die informatie kan net het verschil maken voor jou. Zo heb je waarschijnlijk gehoord van het social media platform LinkedIn. Zorg ervoor dat je na een positief gesprek diegene opzoekt en toevoegt op LinkedIn. Je weet maar nooit waarmee die persoon jou kan helpen wanneer jij zoekt naar een stage of een baan. Ik begrijp dat het verhaal voor velen best overweldigend kan zijn. Daarom organiseert NILS Netherlands verschillende kantoorbezoeken en borrels om jouw netwerk te vergroten op een laagdrempelige manier! Het is ook niet makkelijk en soms word je er heel moe van. Maar als ik het kan, kan jij het ook. Werken begint bij netwerken, want netwerken is net werken.

De rubriek ‘CV-building voor juristen 101’ door Ming Faraz Khan is voor iedereen toegankelijk om te lezen. Benieuwd naar meer? Word lid en vergroot jouw netwerk met NILS Netherlands, het grootste juridische netwerk ter wereld voor juristen in spe!

Andere artikelen in deze rubriek:

  • Level I: Vrijwilligerswerk
  • Level II: Commissiefunctie
  • Level III: Bestuursfunctie
  • Level IV: Stage
  • Level V: Uitwisseling 
  • Level VI: Werkstudentschap
  • Level VII: Tweede studie
  • Level VIII: Ondernemen

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *