NILS Talks: Uber vs. FNV

Na een avondje uit te zijn geweest en net een glaasje extra te hebben gedronken, is het vandaag de dag vrij normaal geworden om met een Uber taxi terug naar huis te gaan. Bij het aanvragen van een rit word je gekoppeld met een chauffeur die in jouw buurt is, waardoor jij zo snel mogelijk opgehaald kunt worden. Maar wat zijn Uber-chauffeurs nou precies? Zijn het werknemers van de tech-onderneming, of zelfstandigen die via Uber werken?

 

Op 29 juni 2021 begon de zaak tussen Taxi-app Uber en FNV. De zaak betreft de rechten van chauffeurs. Waar de vakbond (FNV) van mening is dat Uber-chauffeurs eigenlijk gewoon werknemers zijn, beweert Uber zelf dat hun chauffeurs juist zelfstandigen zijn die via hun platform werken. De FNV vindt dat het een ‘schijnconstructie’ is en is hier fel op tegen. Volgens de geldende cao dienen de chauffeurs namelijk uitbetaalt te worden als werknemers, maar omdat Uber ontkent dat het werknemers zijn wordt dat niet gedaan. Amrit Sewgobind, FNV-bestuurder, geeft aan dat de zelfstandigheid van de chauffeurs alleen maar op papier zo is. “Uber handelt en gedraagt zich in alles als een werkgever. Ze bepaalt welke chauffeurs en auto’s tot het platform toegelaten worden, het tarief waarvoor ze rijden en controleert de prestaties van chauffeurs”, stelt Sewgobind.

 

Willem van Limburg Stirum, Uber-manager, geeft juist aan dat de meeste chauffeurs zelfstandig willen blijven omdat zij daardoor flexibeler te werk kunnen gaan binnen het bedrijf. Juist die flexibiliteit maakt het, volgens Willem van Limburg Stirum, aantrekkelijk voor de chauffeurs om bij Uber te werken. Daarbij geeft hij ook aan dat er genoeg andere soortgelijke bedrijven zijn waar men als werknemer kan werken.

 

Hier is Sewgobind, van FNV, het echter niet mee eens. In een stad als Amsterdam, waar Uber heel dominant is, hebben mensen die als taxichauffeur willen werken haast geen andere mogelijkheid dan zich aan te sluiten bij Uber. In Nederland is Uber de goedkoopste variant onder de taxi-apps waardoor het onder de bevolking ook zeer geliefd is. Hierdoor zorgt het ook, naast de onderbetaling, voor een oneerlijke concurrentie tussen andere taxibedrijven.

 

De vakbond heeft de rechter gevraagd om te bepalen of Uber nou een taxiwerkgever is of een tech-platform. Tevens heeft de vakbond voor de rechter geëist dat de chauffeurs een betaling via de taxi-cao van Uber krijgen. Uber wil een tussenoplossing waarbij er een aanvullende bescherming kan komen voor chauffeurs.

 

Hoe het uiteindelijk zal eindigen? Dat zal nog moeten blijken.

 

Geschreven door: Hilal Gül.

 

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *