NILS Introduces: Iona Bootsma

In deze NILS Introduces staat Iona Bootsma centraal. Iona is een 24-jarige masterstudente Law & Society aan de Universiteit Leiden. Binnen NILS bekleedt zij de functie van zowel Secretary General als Chief International Relations. Iona zal onder andere vertellen over haar takenpakket binnen NILS, haar toekomstperspectieven en hoe ze haar functies binnen NILS combineert met haar master.

Iona straalt een zekere rust uit, en dat is niet zomaar: ze bewaart graag de kalmte binnen samenwerkingsverbanden en hecht grote waarde aan een goedlopende organisatie binnen de vereniging. Als Secretary General komen deze eigenschappen zeer goed van pas. Iona is immers de onmisbare schakel in belangrijke procedurele en administratieve regelingen binnen NILS. Maar ook in het takenpakket van de Chief International Relations heeft Iona veel aan haar samenwerkingscapaciteiten. Naast haar functies als Secretary General en Chief International Relations bij NILS, is Iona ook Secretary General bij de studentenvereniging LSA Leiden. Verder heeft Iona de bachelor International studies en de master International Relations afgerond. Iona spreekt daarbij 5 talen: Nederlands, Engels, Spaans, Papiaments en Koreaans. 

Waarom heb jij ervoor gekozen om de bachelor Internationaal studies te doen?

De bachelor is zeer multidisciplinair en focust zich op vrijwel alle belangrijke onderdelen van de samenwerking tussen landen. De bachelor heeft raakvlakken met politiek, geschiedenis, economie en cultuur. Deze verscheidenheid trok mij erg aan. Het maakt de studie heel interessant omdat je kennis maakt met allerlei verschillende perspectieven op economie, cultuur, geschiedenis en politiek. 

Zelf ben ik een groot liefhebber van geschiedenis. De bachelorvakken aangaande geschiedenis behoorden dan ook tot mijn lievelingsvakken. Tijdens mijn bachelor heb ik de minor Law, Culture & Development gedaan en dit wakkerde mijn interesse voor het recht aan. Daardoor heb ik ervoor gekozen om de master Law & Society te doen. Ik had rechten al langere tijd in het vizier, dus dit was dé kans voor mij om er een master aan te wijden. Law & Society staat bekend als socio-legal master.”

Hoe ben jij bij NILS terechtgekomen?

De combinatie tussen mijn master Law & Society en de bachelor International studies – en de minor Law, Society & Development – zorgden ervoor dat een internationaal georiënteerde, juridische vereniging als NILS erg bij mijn studieachtergrond paste. Ik leerde de vereniging via een kennis kennen en was meteen geïnteresseerd in het bekleden van een functie in het bestuur. De internationale focus van NILS trok mij erg aan, maar ook het feit dat NILS een vereniging is die zich inzet voor alle rechtenstudenten uit alle universiteiten in Nederland vond ik uitdagend. NILS staat bekend om een ‘’out of the box’’-mentaliteit. Daar kon ik me heel goed in vinden. Verder vond ik het ook erg tof dat NILS nog een jonge studentenvereniging is. De groep is daardoor wat kleiner en hechter. Ook ben je daardoor als bestuurslid actief bezig met de ontwikkeling van de vereniging. Iets helpen groeien vind ik geweldig.

Jij bekleedt twee belangrijke functies binnen het bestuur van NILS. Kun jij ons vertellen wat jouw functies precies inhouden?

Als Secretary General houd ik mij bezig met het organiseren en ordenen van de interne gang van zaken binnen NILS. Ik houd mij voornamelijk bezig met het regelen van inschrijvingen, het op de hoogte stellen van leden en het versturen van welkom-mails aan nieuwe leden. Ook verzorg ik elke maand de nieuwsbrief. Binnen bestuursvergaderingen houd ik de notulen bij. Als Secretary General ben ik dus verantwoordelijk voor de organisatorische en administratieve regelingen binnen de vereniging.”

“Als Secretary General ben ik dus verantwoordelijk voor de organisatorische en administratieve regelingen binnen de vereniging.”

“Als Chief International Relations ben ik daarnaast verantwoordelijk voor het onderhouden van contacten met buitenlandse studentenverenigingen en organisaties. Ook houd ik mij bezig met het plannen van meetings met partners van NILS in het buitenland. Helaas wordt dat door corona verhinderd, maar hopelijk komt daar binnenkort verandering in.

Twee nogal drukke functies dus, hoe combineer jij dat met jouw master?

Het is een lastige opgave, maar dat komt vooral omdat mijn master veel tijd in beslag neemt. Ik maak elke week tijd vrij om mij bezig te kunnen houden met mijn functies binnen NILS. Ook schrijf ik mijn deadlines uit en baseer ik mijn planning voornamelijk daarop. Mijn functies binnen NILS leren mij bovendien ook op welke manier ik het best kan plannen en samenwerken. Dit komt heel goed van pas in mijn master omdat het daarin ook van belang is om in groepsverband te werken, belangrijke beslissingen te maken en met elkaar te overleggen. Omdat de master in die zin dus aansluit op mijn functies binnen NILS heb ik er veel profijt van om beide bezigheden te combineren.

Wat doe jij naast jouw functies bij NILS, en wat heb jij in het verleden gedaan?

Ik ben momenteel actief als Secretary General binnen de studentenvereniging voor de Law & Society masterstudenten. De studentenvereniging richt zich op het bevorderen van de band tussen Law & Society masterstudenten. Mijn werkzaamheden bestaan vooral uit administratieve taken, bijvoorbeeld het bijhouden van notulen tijdens vergaderingen.

Verder ben ik actief als vrijwilliger. Ik help mensen met een beperking tijdens het zwemmen. Helaas is dit tijdelijk niet mogelijk in verband met de maatregelen omtrent het coronavirus, maar ik onderhoud met veel plezier telefonisch contact met hen.

Verder heb ik in het verleden stage gelopen bij het ministerie van Buitenlandse zaken. Het was een meeloopstage waarbij ik werkte in het team van Noord-Amerika. Dit team hield zich bezig met de internationale band tussen Nederland enerzijds en de VS, Canada, Mexico, de Bahama’s en Belize anderzijds. Het was een zeer leerzame stage. Ik maakte kennis met het veelzijdige takenpakket van een beleidsmedewerker bij het ministerie van Buitenlandse Zaken. Als stagiair bekleedde ik een ondersteunende rol: ik hielp de beleidsmedewerkers met het doen van onderzoek, het voorbereiden van gesprekspunten voor de minister en mocht meetings bijwonen. Ook hield ik mij zelfstandig bezig met een stageopdracht ter afsluiting van mijn stagetraject. Al met al heb ik enorm veel van de stage geleerd: behalve de kennismaking met professionals uit het juridisch/bestuurskundig werkveld en hun taken in een grote organisatie zoals het ministerie van Buitenlandse zaken, leer je ook wat het betekent om relaties te onderhouden met andere landen. Je leert dus echt hoe het is om buitenlandse zaken te doen!

“Als stagiair bekleedde ik een ondersteunende rol [en daarnaast] hield ik mij zelfstandig bezig met een stageopdracht ter afsluiting van mijn stagetraject.”

Wat zijn jouw toekomstperspectieven?

Ik moet eerlijk toegeven dat ik nog geen idee heb, maar ik kijk zeker uit naar de toekomst. Ik heb een brede bachelor en master gedaan, dus er zijn heel veel plekken waar ik terecht kan. Voor nu lijkt een Rijkstraineeship mij heel interessant, vooral omdat dat dé ideale mogelijkheid is om ervaring op te doen. Verder vind ik werken in maatschappelijke organisaties – bijvoorbeeld Amnesty International – die zich bezighouden met mensenrechten en toegang tot het recht heel interessant. Ik sluit op dit moment niks uit!

Je hebt in 2018 een Summer School in Zuid-Korea gevolgd, heel interessant. Kun je hier iets meer over vertellen?

Jazeker! Het was een enorm leuke ervaring. Als afsluiting van mijn bachelor International studies heb ik in Zuid-Korea de Summer School gevolgd, waarin ik de course Korean Language and Culture heb doorlopen. Hoewel het slechts een maand was, heb ik enorm veel geleerd van het land, de cultuur en de mensen die ik in Zuid-Korea ontmoette. Naast het volgen van lessen had ik genoeg tijd om de stad, Seoul, te verkennen. Tot op heden heb ik nog contact met mensen over de hele wereld die ik in deze periode leerde kennen, van Indonesië tot aan Duitsland. Door een Summer School – of andere vorm van uitwisselingstraject – te volgen, wordt jouw de ideale mogelijkheid geboden om jouw wereldwijde netwerk uit te breiden. Ik raad iedereen – die de mogelijkheid heeft – aan om op uitwisseling te gaan! Veel Nederlandse universiteiten werken samen met universiteiten over de hele wereld, waardoor er vaak goed georganiseerde samenwerkingsprogramma’s tussen de universiteiten bestaan. Ik zou zeggen: maak hier gebruik van!” 

Wat zou jij een eerstejaarsstudent als tip willen meegeven?

Om te beginnen: probeer contact te leggen met de mensen die jij ontmoet. Wees niet bang om anderen te benaderen, mensen vinden dat juist leuk. Jouw studententijd is bij uitstek hét moment om jouw connecties uit te breiden. En verder: geniet ervan. Inmiddels nadert het einde van mijn studententijd, en als ik terugkijk op de jaren die ik studeerde denk ik vooral: de tijd gaat echt heel snel voorbij. Geniet van het student-zijn!

Geschreven door Imane el Jaouhari

2 thoughts on “NILS Introduces: Iona Bootsma”

  1. Heddy Bootsma-Benschop

    Heel interessant Iona.
    Prachtig om dit te lezen.
    Ik ben super trots op je.
    Succes met de laatste loodjes.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *