NILS Meets Rutger Doorduyn

Rutger Doorduyn is 30 jaar jong en werkt inmiddels ruim drie jaar als advocaat bij Baker McKenzie. Na te zijn opgegroeid in Den Haag en nadien gestudeerd te hebben in Groningen, is hij met een omweg weer in de randstad beland, namelijk in Amsterdam. Rutger heeft aan de Rijksuniversiteit Groningen de master Ondernemingsrecht gevolgd, waar hij een accent heeft gelegd op de ondernemingsrechtelijke procespraktijk, waarin hij momenteel werkzaam is. Benieuwd naar hoe hij dat heeft gedaan en wat zijn huidige functie is? Lees dan verder!

Waarom rechten?

“Het kwam gek genoeg niet van huis uit, ondanks dat mijn vader actief is als notaris in de ondernemingsrechtpraktijk en mijn moeder dat was als juriste bij de rechtbank, sector bestuursrecht. Die kant wilde ik niet op. Niettemin ben ik na lang wikken en wegen, zonder daadwerkelijk doel om advocaat te worden, in 2011 rechten gaan studeren in Groningen. De keuze voor Groningen had meer te maken met het studentenleven dan met de studierichting. Pas na mijn stage bij de afdeling Legal & Compliance bij een internationaal trustkantoor op Curaçao, merkte ik dat de juridische aspecten van die werkzaamheden mij meer aanspraken dan gedacht. Aansluitend op mijn zonnige tijd op Curaçao schreef ik mijn scriptie bij een (ander) internationaal trustkantoor in Amsterdam over een wetswijziging die destijds van belang was voor de trustsector. Na een student-stage in de Haagse advocatuur op de ondernemingsrechtelijke procespraktijk ben ik de master Ondernemingsrecht gestart. In dat kader volgde ik het keuzevak ‘corporate litigation’, bij Huub Willems (oud-voorzitter van de Ondernemingskamer). Dat wakkerde mijn interesse aan. Zijn bevlogen colleges hebben ertoe geleid dat ik gekozen heb voor de procesrechtadvocatuur.”

“De bevlogen colleges van de voormalig voorzitter van de Ondernemingskamer hebben ertoe geleid dat ik heb gekozen voor de procesadvocatuur.”

Hoe ben je terechtgekomen bij Baker McKenzie?

 In Groningen heb je voor elke studierichting wel een aparte studievereniging die allerlei activiteiten organiseert. De ondernemingsrechtelijke studievereniging organiseert jaarlijks een internationale studiereis. In 2017 mocht ik met een aantal medestudenten die reis organiseren; in ons geval naar San Francisco. Wij bezochten de fabriek van Tesla in Fremont, spraken met de legal counsel van Google in het hoofdkantoor in Palo Alto en kregen een kantoorpresentatie bij Baker McKenzie in San Francisco. Na die presentatie raakte ik aan de praat met een fiscalist van Baker McKenzie Amsterdam die tijdelijk verbonden was aan de vestiging in San Francisco. Niet veel later kwam ik in 2017 op gesprek voor een student-stage voor de afdeling Litigation bij Baker McKenzie in Amsterdam en sindsdien ben ik hier blijven hangen.”

Wat houd je huidige functie in? 

“Ik werk inmiddels ruim drie jaar als advocaat op de procespraktijk van Baker McKenzie in Amsterdam. Wij zijn een klein en hecht team van ongeveer 15 advocaten, waarvan 3 partners. Wij behandelen voornamelijk nationale en internationale commerciële, financiële en ondernemingsrechtelijke geschillen bij de rechtbanken, gerechtshoven en de Hoge Raad. Maar doen ook internationale arbitrages.

In deze fase van mijn carrière vestig ik mijn aandacht op zowel ‘commercial litigation’ als ‘corporate litigation’, waarbij ik merk dat ik een specifieke interesse heb in de laatste stroming. Onze brede procespraktijk is een van de voornaamste redenen waarom ik heb gekozen voor Baker McKenzie. Op deze manier kom je in aanraking met alle civielrechtelijke aspecten van de procespraktijk, waardoor je breed wordt opgeleid. Praktisch gezien komt het erop neer dat wij op het ene moment adviseren en procederen over vermogensrechtelijke geschillen, zoals over een verschil van inzicht over de uitleg van een contractsbepaling, maar daarnaast ook procederen bij de Ondernemingskamer waar het juist primair draait om het belang van de vennootschap en de met haar verbonden onderneming. Die variatie spreekt mij erg aan.

 Je moet goed met enthousiasme kunnen vertellen waarom je ergens wilt solliciteren.”

Wij hebben veel grote internationale cliënten, waaronder multinationals, die over de hele wereld zijn vertegenwoordigd. Zij vinden het prettig om samen te werken met een advocatenkantoor dat net als zij wereldwijd vertegenwoordigd is en fungeert als centraal aanspreekpunt. Als procesadvocaat bij ons kantoor werk je aan veelal internationale zaken. Je werkt nauw samen met de andere Amsterdamse praktijkgroepen en de overige Baker McKenzie kantoren in de rest van de wereld. Je krijgt hier de ruimte om tijdelijk op een andere afdeling, of zelfs een buitenlandse vestiging, te gaan werken. Ik heb bijvoorbeeld drie maanden op de afdeling Corporate M&A gewerkt om een beter begrip te krijgen van hoe een transactie van A tot Z in zijn werk gaat. Daarnaast was ik drie maanden gedetacheerd bij een grote internationale cliënt van ons.

 Bij Baker McKenzie krijg je volop ruimte om je breed te ontwikkelen. Die ontwikkeling is ook van belang voor je rol als advocaat. Niet alleen om een geschil vanuit meerdere perspectieven te kunnen zien, maar ook om een goed begrip van de industrie van je klant te krijgen. Verder moet je over bepaalde eigenschappen beschikken als advocaat. Denk aan doortastendheid, doorzettingsvermogen en creativiteit. Uiteraard moet je ook houden van competitie.

Kun je ons meenemen in je dag als advocaat?

“Dat varieert een beetje. Idealiter begin ik de ochtend met hardlopen om daarna tussen halfnegen en negen uur te beginnen. Ik start dan met het nieuws te lezen en werp een eerste blik op mijn e-mailbox. Wat urgent is, behandel ik als eerst. De werkzaamheden variëren daarna van besprekingen met cliënten, telefoongesprekken met een rechterlijke instantie of met de advocaat van de wederpartij. Anders voer je onderhandelingen met wederpartijen, voer je procedures en tref je de voorbereidingen in dat verband. Dan kan je denken aan dossieropbouw en het opstellen van een processtukken. In de zomer drinken we aan het einde van de dag een borrel op het terras, in de winter gaan we regelmatig squashen.

De werkzaamheden verschillen overigens wel per dag, zo ook het type cliënt en de sector waarin zij actief zijn. Dat varieert van een Nederlands beursgenoteerd bedrijf actief in de bouwsector tot een kaasfabrikant in de polder, tot een Amerikaanse investeringsmaatschappij of sta je met een geel hesje aan op een landingsbaan van een luchthaven. De laatste tijd staan wij ook met regelmaat jonge bedrijven bij, zoals startups. Je staat direct in contact met de oprichters van een jong bedrijf dat wordt geconfronteerd met een zakelijk geschil. Dan sta je redelijk dicht op het vuur.

Ondanks dat het op sommige momenten hard werken is, is er ook meer. Zoals de hockey zomercompetitie, de jaarlijkse ski-reis, de vrijdagmiddagborrel en het internationale Baker McKenzie voetbaltoernooi. Initiatieven om ons team en de rest van onze collega’s ook naast de werkvloer samen te brengen.”

 Tips voor studenten?

“Het is belangrijk om goed te weten waar je energie van krijgt. Soms hard werken en klaar staan voor je cliënt hoort erbij, maar je moet er steeds plezier uit halen en jezelf niet eindeloos willen conformeren aan een bepaalde verwachting van anderen. Dan vrees ik dat je weinig plezier haalt uit dit vak en het juist energie kost. Om dat te voorkomen, kun je je het beste oriënteren door je bijvoorbeeld aan te sluiten bij een studievereniging met gelijkgestemden of gewoon met mensen te spreken die actief zijn in de advocatuur. Iemand die gepassioneerd is over zijn vak, vertelt er doorgaans graag over. Dan kun je alvast kijken of die gedachten jou positief stemmen. Als je eenmaal weet welke richting jou aanspreekt, zou jij je concreter kunnen oriënteren door bijvoorbeeld een stage te lopen of deel te nemen aan een business course. Misschien kom jij tot de conclusie dat het niets voor jou is, maar dan weet je in ieder geval wat je niet wilt. Je moet erachter komen wat je leuk vindt, dat maakt alles makkelijker. Weten wat je leuk vindt, helpt je ook tijdens een sollicitatiegesprek voor een stage. Als je daarbij jezelf bent, authentiek blijft, zelfvertrouwen uitstraalt en daarbij je energie goed overbrengt op je gesprekpartners, krijg je vanzelf een energieke dynamiek.”

 Interesse in Baker McKenzie of meer weten?

Ben je overtuigd om te solliciteren voor een functie bij Baker McKenzie, of heb je nog andere vragen voor Rutger, aarzel dan niet om contact op te nemen met Rutger of kijk op: www.werkenbijbaker.nl

Geschreven door Hilal Gül.

 

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *