NILS Introduces: Mirin Yospangtiam

In deze NILS Introduces leren we Mirin Yospangtiam kennen. Mirin is 23 jaar en masterstudente Internationaal en Europees belastingrecht aan de Universiteit van Amsterdam. Verder bekleedt ze met veel plezier de functie van Chief Public Affairs binnen NILS. Mirin zal ons vertellen over haar studie en haar uitwisselingstraject in Shanghai. 

Mirin is een echte avonturier. Ze gaat uitdagingen zeker niet uit te weg en pakt mooie kansen zonder twijfel met beide handen beet. Dat maakt Mirin dan ook een echte duizendpoot: naast haar master, twee bachelors, functie als fiscaal assistent én functie als Chief Public Affairs houdt ze enorm van reizen. Mirin heeft nog een hoop prachtige bestemmingen op haar agenda staan en hoopt van harte dat reizen binnenkort, net als voor het uitbreken van het coronavirus, weer mogelijk is. Naast haar studie en hobby’s is Mirin enorm ambitieus: ze streeft een mooie carrière na en houdt – door het volgen van twee bachelors – alle deuren binnen de fiscale en juridische wereld open.

Kan je ons wat vertellen over je studie?

Momenteel ben ik bezig met mijn master Internationaal en Europees belastingrecht aan de Universiteit van Amsterdam. Ook rond ik dit jaar mijn bachelors Rechtsgeleerdheid en Fiscaal recht af aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Er hebben wat vertragingen plaatsgevonden, maar dat kwam door mijn exchange – hier zal ik later wat meer over vertellen – en de uitbraak van het coronavirus. Naar aanleiding van de coronacrisis hebben universiteiten in het afgelopen studiejaar voorzien in een regeling die inhoudt dat studenten die wél hun bachelor scriptie succesvol hebben afgerond maar nog de laatste vakken voor hun bachelor moeten volgen, alvast mogen starten aan de master. Ik had gelukkig al mijn scriptie geschreven, dus ik mocht starten met de master.

Waar werk je naast je studie en hoe vind je dit?

Momenteel ben ik werkzaam als fiscaal assistent binnen de afdeling International Tax Services bij een groot internationaal belastingkantoor. In combinatie met mijn master zorgt mijn functie als fiscaal assistent natuurlijk voor drukke weken, maar ik heb het erg naar mijn zin. Mijn takenpakket binnen de internationale praktijk sluit heel goed aan op mijn master, waardoor ik de theoretische kennis die ik tijdens mijn master leer ook daadwerkelijk toepas in de praktijk. Dit is van groot belang omdat je pas echt wat hebt aan studiestof die op de universiteit wordt onderwezen als je er ook in de praktijk mee aan de slag gaat. Daarnaast kom ik als fiscaal assistent in contact met professoren die naast hun werk als wetenschappelijk onderzoeker ook binnen het juridisch/fiscaal werkveld actief zijn. Dat is erg handig voor mijn netwerk! 

Wat zijn je carrièreperspectieven? 

Ik oefen op dit moment met veel plezier mijn werk uit in de fiscale wereld, maar tegelijkertijd ben ik nog een student en ook nog erg aan het oriënteren op wat ik later nou echt wil gaan doen.

Ik wil volgend jaar nog een master doen en met betrekking tot rechtsgeleerdheid. Momenteel ben ik mij zo breed mogelijk aan het oriënteren om te kijken welke master het uiteindelijk gaat worden. Door niet alleen de bachelor Fiscaal Recht te volgen maar ook de bachelor Rechtsgeleerdheid, beoog ik mijn toekomstige carrièremogelijkheden te verbreden. Verder probeer ik de grenzen te verleggen door mij op verschillende vlakken op internationaal niveau te oriënteren. Dit heb ik natuurlijk gedaan door te kiezen voor de master Internationaal en Europees belastingrecht, maar ook door een uitwisselingstraject te volgen in het buitenland. Op dit moment vind ik het dus belangrijk om nog veel te ontdekken, te ervaren en uit te pluizen. Maar tegelijkertijd weet ik – vooral door mijn functie als fiscaal assistent – dat het fiscale werkveld mij erg aantrekt. Ik zie mijzelf dan ook zeker doorgroeien binnen het bedrijf waar ik nu werkzaam ben, maar ik sluit andere carrièremogelijkheden zeker niet uit. 

Waar houd je je mee bezig naast je studie en werk?

Naast het studeren en werken, ben ik iemand die erop uit is van alles te beleven. In die zin zou ik mijzelf dus een echte avonturier noemen! Ik houd echt van reizen, nieuwe plekken ontdekken, nieuwe mensen leren kennen en nieuwe dingen uitproberen. Ik kreeg tijdens mijn bachelor de kans om op exchange te gaan en die heb ik met beide handen gegrepen. Zo ben ik van het ene op het andere moment in Shanghai, China beland. 

Verder ben ik écht een mensenmens. Ik houd ervan om omringd te zijn met gezelschap van vrienden en familie. Samen eten en drinken, dat klinkt als een topdag voor mij.

Je bent op exchange geweest naar Shanghai, kun je daar iets meer over vertellen? 

Klopt! Ik heb in 2019 voor een semester aan de ECUPL (East China University of Political Science and Law) gestudeerd. Het was echt geweldig! De universiteit is midden in het centrum, echt een toplocatie dus. Vanuit mijn appartement keek ik uit op de skyline van Shanghai. Shanghai is een stad van tegenstellingen: enerzijds een bruisende metropool, anderzijds waan je je regelmatig even in een knusse Europese stad. Modernisme en elegantie zijn hier perfect in balans. Shanghai heeft mij daarom echt verrast en ik ben helemaal verliefd geworden op deze mooie stad. Shanghai heeft het eigenlijk allemaal. Ik verbaas mij elke keer weer over de talloze wolkenkrabbers als ik rondloop. De stad is constant in beweging en er is ontzettend veel te doen. 

China is een land van wonderbaarlijke contrasten. Naast het moderne labyrint aan ontelbare wolkenkrabbers kent Shanghai ook plattelandsgebieden waar conservatisme heerst. Mijn reguliere week tijdens mijn exchange verveelde niet: ik volgde drie dagen per week lessen en andere vier dagen van de week was ik aan het reizen. In de vier maanden dat ik in China was, ben ik naar wel 16 provincies afgereisd. Dat klinkt misschien veel, maar je moet je wel bedenken dat China ruim 240 keer groter is dan Nederland. Er valt nog veel meer te zien dus! Nu ik weer over mijn reizen praat, krijg ik meteen zin om mijn koffers te pakken en richting China te vliegen.  

Al met al, ik heb mijzelf helemaal kunnen uitleven in China. Ontzettend veel gezien en een hoop ervaring rijker geworden. 

Waarom heb je ervoor gekozen om op exchange gegaan?

Ik ben een echte avonturier. Een exchange is een kans om op avontuur te gaan en daar ben ik natuurlijk meteen op afgegaan. Studeren en op avontuur gaan, dat zijn twee vliegen in één klap, dacht ik. Verder zag ik een exchange als unieke kans om mijn connecties uit te breiden en achteraf gezien is dit zeker geslaagd. 

Ook zag ik exchange als een ideale mogelijkheid om verder kennis te maken met Azië. Zo ben ik na het semester in Shanghai nog twee maanden lang fulltime gaan reizen. Ik ben onder andere afgereisd naar Singapore, Zuid-Korea, de Filipijnen, Thailand, Vietnam en Hong Kong. Ik had nog een hoop op de planning staan, maar helaas moet ik door corona mijn avonturen uitstellen. Hopelijk kan ik dit weer snel oppakken, daar verheug ik mij zo op!

Wat heb je geleerd tijdens je exchange?

Wat betreft op academisch vlak: ik heb een course gevolgd waarin Business and Law als combinatie werd onderwezen.  Niet alleen de juridische aspecten kwamen aan bod, maar ook de zakelijke aspecten. Denk daarbij aan vraagstukken als: hoe gaat de handel tussen Azië en de landen buiten Azië? De combinatie tussen Business and Law maakt die course zo uniek. Ook heb ik Chinese lessen gevolgd. Chinees is de meeste gesproken taal ter wereld dus ik dacht waarom ook niet. Ik dacht ik doe het wel even, maar achteraf was het toch wel echt pittig. Ik ben trouwens nu nog steeds Chinees aan het leren, want ik wil wel minimaal de basis kunnen beheersen. 

Naast wat ik op de universiteit heb geleerd, heb ik mij ook op persoonlijk vlak erg ontwikkeld. Deze exchange heeft mij echt bevordert in mijn eigen persoonlijke ontwikkeling. Ik heb het gevoel dat ik in de zes maanden dat ik weg ben, zo ben gegroeid als persoon. Ik heb geleerd om op mezelf te zijn in een onbekende plek, met onbekende mensen en een vreemde taal die ik niet kan verstaan. Soms heb ik even een besefmomentje en dan denk ik van: “Zo, je hebt het wel weer even geflikt.”. 

Zou je andere studenten aanraden om op exchange te gaan?

Zeker weten! Het is een unieke kans om jezelf te ontwikkelen op zowel academisch als persoonlijk vlak.  Tijdens een uitwisseling leer je niet alleen theoretisch kennis uit boeken in je geheugen te stampen, maar maak je ook kennis met een ander land. Je leert over het echte leven, in de praktijk.

Verder staat zo’n buitenlandse ervaring uitstekend op je cv. Dat is natuurlijk heel relevant voor een latere carrière. Daarnaast bouw je zo wereldwijd connecties op, wat tevens erg handig is. Alleen maar voordelen, dus ik zeg doen!

Geschreven door Imane El Jaouhari

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *