NILS On The Road: Salsabil Hammoudi

Salsabil Hammoudi is een 22-jarige masterstudent aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Zij heeft in het laatste jaar van haar bachelor Bestuurs- en organisatiewetenschappen in het hart van Frankrijk aan een uitwisseling meegedaan. Ze is een vrolijk meisje dat geïnteresseerd is in de Arabische cultuur vanwege de muziek, architectuur en kleding. Daarnaast houdt ze enorm van de stad Parijs. 

In 2018 heeft Salsabil vanaf september tot en met december in Parijs gewoond en vier maanden lang vijf super interessante vakken gevolgd aan de Universiteit Paris-Dauphine. Alhoewel de vakken voornamelijk waren gericht op bestuurskunde en economie, vertelt ze dat ze ook het één en ander heeft meegekregen van het recht in Frankrijk.

Salsabil was erg onder de indruk van de vakken die ze volgde en Lebanon: Civil Wars is het vak dat haar het meest bijgebleven is. Tijdens dit vak hielden de studenten zich bezig met de Libanese Burgeroorlog die plaatsvond van 13 april 1975 tot 13 oktober 1990. Als gevolg van deze oorlog kwamen bijna 250.000 mensen om. Deze oorlog zorgde voor de vlucht van haast een miljoen Libanezen uit hun eigen land. De oorlog zorgde niet alleen voor het verlies van de vrede in het land, maar ook de inwoners van Libanon waren erg getroffen door de oorlog.[1] Het is dus niet zo vreemd dat hier een heel vak aan is gewijd. 

Bij het vertellen over dit vak kwamen veel herinneringen bij haar bovendrijven. Voor haar was het super interessant om te luisteren naar een docent die de burgeroorlog zelf had meegemaakt. Dit schept natuurlijk veel interesse bij studenten en zo ook bij Salsabil. Volgens haar legde de docent bepaalde gebeurtenissen zo goed en duidelijk uit dat het leek alsof ze daar zelf bij was. Ik denk ook dat het hebben van een goede en ervaren docent het vak dat je volgt alleen maar aantrekkelijker maakt.

“Het is één van de weinige universiteit in Frankrijk waar het dragen van een hoofddoek is toegestaan.” 

Hoewel het dragen van hoofddoeken op Nederlandse universiteiten is toegestaan, ligt dit in Frankrijk anders. Sinds 2004 is het het dragen van een hoofddoek verboden door de Franse wetgeving. Het zou in strijd zijn met een aantal fundamentele liberale beginselen.[2]

De universiteit waar Salsabil studeerde was het dragen van een hoofddoek dan ook een uitzondering. In Nederland hebben we gelukkig geen vergelijkbare wet. Salsabil is dan ook heel blij met de vrijheid die Nederland biedt wat dat betreft.

“Er waren heftige protestacties.”

Gedurende haar verblijf in Parijs heeft Salsabil de demonstratie van de gele hesjes meegemaakt. De gele hesjes zijn het symbool van de protestbeweging. De protestacties waren tegen te hoge brandstofprijzen, de hoge belastingen en het beleid van president Macron.[3] Volgens haar liepen de spanningen zo hoog op dat naar buiten gaan gevaarlijk was. Zo kreeg ze een mailtje van de universiteit met het advies om in het weekend van 7 december 2018 binnen te blijven. 

“Je bent ineens verantwoordelijk voor heel veel dingen.”

De maanden die Salsabil in het buitenland heeft doorgebracht hebben haar geleerd om op haar eigen benen te staan. Nadat ze was verhuisd naar Parijs moet ze opeens al haar dingen zelf regelen. Boodschappen werden niet meer voor haar gedaan en rekeningen moet zij zelf betalen. Houd dit dan ook voor ogen als je in het buitenland wil studeren!

Haar tip voor studenten die in het buitenland willen gaan studeren is kort maar krachtig: gewoon doen! Je moet niet te lang twijfelen. “Ga op de website van de universiteit waar jij wil gaan studeren zoeken naar de toelatingsvereisten”, zegt ze aanmoedigend, “en onderneem de stappen die nodig zijn!”.

Geschreven door Melike Çinar.


[1] Righi, C. (2004, november). Lebanese youth: Memory and identity. The London School of Economics and Political Science. https://core.ac.uk/download/pdf/46519998.pdf

[2] Verhaar, O. M. L. (2004). Nederlands pragmatisme versus Franse principes? Nationaal beleid ten aanzien van de hoofddoek en de gezichtssluier. Krisis, 4, 58-78.

[3] Vermaas, P. (2018, 22 november). De gele hesjes voelen zich in de steek gelaten. NRC. https://www.nrc.nl/nieuws/2018/11/22/de-gele-hesjes-voelen-zich-in-de-steek-gelaten-a2756207

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *