NILS On The Road: Vera Veldscholten

“Je moet er gewoon voor gaan!

Vera Veldscholten is masterstudente criminologie aan de Erasmus Universiteit Rotterdam en is tijdens haar bachelorperiode op exchange geweest naar de Western City University in Sydney, Australië. 

Vera komt oorspronkelijk uit Twente, waarbij ze nog lachend aangeeft dat men dat nu niet meer zo aan haar hoort. Vera wilde namelijk wat anders dan Twente. “Ik wou de wereld verkennen”, zegt Vera vastberaden. Om die reden heeft ze Twente verlaten voor het open en grote Rotterdam, waar ze de bachelor criminologie is gaan studeren. Ze voelde zich gelijk op haar plek, en is vervolgens ook de master criminologie in Rotterdam gaan doen. Maar die master begon niet in Rotterdam. Die master begon 14 duizend kilometer verderop, in Australië. “Ik wou de wereld verkennen” is uiteindelijk werkelijkheid voor Vera geworden.

De formele uitwisselingsperiode  van Vera duurde een half jaar, waarin ze vier vakken heeft gevolgd: Family violence: ‘police and practice’, Development studies: ‘Rich world, poor world’, Australian Criminal Evidence & Procedural law en International Environmental Law. Dat laatste vak vond ze het leukst. “Ik kreeg daar veel mee over internationaal recht”, zegt Vera. Wel vond ze het een lastig vak. De essays vlogen haar daar om de oren en ze moest er best hard voor werken. Australian Criminal Evidence & Procedural law vond Vera ook een erg interessant vak. Hier werd ze geconfronteerd met de grote verschillen in het formeel strafrecht tussen Nederland en Australië, zoals de jury die Australië wel maar Nederland niet kent. Overigens was Vera een van de weinige uitwisselingsstudenten bij dit vak. Haar docent vroeg haar af en toe wel eens te vertellen over het verloop van strafzittingen in Nederland. Waardoor niet alleen zij, maar ook haar Australische medestudenten konden leren van strafrechtssystemen elders. 

Een ander groot verschil tussen beide landen is de gemiddelde leeftijd van de studenten die rondliepen op de campus.

“Op de universiteiten hier hebben we meestal studenten tussen de 18 en 26 jaar rondlopen, maar in Sydney kwam ik veel meer oudere studenten tegen”, zegt ze.

Reden volgens Vera hiervoor kan liggen in het feit dat studeren in Sydney heel duur is. Alleen werkenden zouden zich dan volle schooljaren kunnen veroorloven.

En dat grote prijskaartje was volgens Vera niet alleen te vinden bij het studeren zelf. Over het algemeen is Sydney (en Australië als geheel) gewoon duur om in te verblijven en wonen. Niet alleen het reizen, maar ook de huur van de kamer waarin Vera verbleef en de dagelijkse boodschappen waren volgens haar wel aan de hoge kant. Gelukkig heeft Vera al vroeg van tevoren gespaard en aanspraak kunnen maken op een aantal beurzen om zo haar uitwisselingsperiode mee te kunnen bekostigen. En niet alleen dat. Ze heeft tijdens haar studie ook een bijbaantje gehad om zo een extra zakcentje te kunnen verdienen. 

Vera is momenteel bezig met het schrijven van haar scriptie, zodat ze nog dit schooljaar haar masterdiploma criminologie binnen kan slepen. Toch denkt ze nog altijd terug aan haar tijd in Sydney. Wat haar het meest bijgebleven is, zijn toch wel haar medestudenten met wie ze verbleef op de University Village. Vera beschreef dit als ‘een groot centraal plein met allemaal huisjes eromheen’. Hier leerde Vera veel studenten uit alle hoeken en gaten van de wereld kennen, zoals uit de Verenigde Staten, Zweden, Canada, Frankrijk en India. “We ondernamen veel activiteiten samen, zoals sport, uitgaan, samen eten en weekend tripjes”, zegt ze. Vera heeft hier veel vrienden aan overgelaten.

Wat Vera toekomstige uitwisselingsstudenten wil meegeven: Je moet er gewoon voor gaan!” Ook moet je volgens Vera je totaal niet tegen laten houden door het feit dat je het Engels niet erg goed machtig bent. “Uiteindelijk komt dat wel goed.”. Wel is plannen volgens Vera echt belangrijk. Zo ervaarde ze het inschrijfproces van de universiteit als vrij ingewikkeld. Gelukkig kreeg ze uiteindelijk duidelijkere instructies om zo haar inschrijving zo goed mogelijk te kunnen laten verlopen. 

Zou je nog meer te weten willen komen over de ervaringen van Vera in Sydney? Of heb je vragen over de uitwisselingsprocedure? Dan kan je Vera bereiken via: veraveldscholten@hotmail.com

Geschreven door Yassine Robio

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *