NILS Talks: Afrikanen bestand tegen het coronavirus?

Met al deze chaos gaan helaas ook veel nepberichten over het coronavirus gepaard. Zo zou je niets meer van AliExpress kunnen bestellen, omdat je pakket anders gemarineerd in het virus thuis wordt bezorgd. Ook ging het gerucht rond dat Afrikanen immuun zouden zijn voor het coronavirus. 

Zo is het voorbeeld van Kameroense student Kem Senou Pavel Daryl meerdere malen langsgekomen om dit nepnieuws te ondersteunen. Hij moest twee weken verblijven in een Chinees ziekenhuis, waar hij een geslaagde medische behandeling kreeg tegen het coronavirus. Hierna moest hij nog twee weken in thuisquarantaine blijven. Zijn herstel is uiteindelijk gebruikt als een van de voorbeelden om te onderbouwen dat het afweersysteem van donkere mensen beter en harder werkt dan dat van witte mensen. 

De volgende post werd massaal gedeeld op Facebook: 

OUR MELANIN IS OUR DEFENSE

SENOU is a young Cameroonian student in China recently infected with Coronavirus he was released from hospital this morning cured of the virus. Chinese doctors have confirmed that he remained alive because he has black skin, the antibodies of a black are 3 times [stronger], [more] powerful, and resistant as that of a white.

Er is hiervoor geen bewijs en viroloog Amadou Alpha Sall, die ondere andere lid is van World Health Organization expert groups heeft dit gerucht ook ontkend.

Een andere reden waarom mensen ervan uitgingen – of zelfs gaan – dat donkere mensen bestand zijn tegen het coronavirus, is dat het aantal besmettingen in Afrika relatief laag is als je het vergelijkt met andere werelddelen. Dit is tegen de verwachting van velen in. Waarom het aantal besmettingen zo laag is, is niet echt aan te duiden. 

Het is misschien makkelijk om te verdwalen tussen alle berichten en updates, maar het is gevaarlijker om alles klakkeloos over te nemen zonder bijvoorbeeld te controleren wat de bron is. Denk aan je eigen gezondheid en vooral ook aan die van een ander. 

Mocht je willen nagaan welke voorzorgsmaatregelen je kan nemen of welke informatie klopt, dan kan je dat natuurlijk altijd nagaan op betrouwbare websites, zoals die van de World Health Organization of van het RIVM. Mocht je tenslotte nog genoeg tijd over hebben, omdat de colleges en werkgroepen zijn afgelast of omdat je geen zin hebt om te strijden voor rollen toiletpapier of pakken pasta, dan kan je je altijd inzetten om bijvoorbeeld boodschappen te doen voor ouderen, die behoren tot de kwetsbare doelgroep. 

Geschreven door Augustina Wamulume.


Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *