NILS Talks: De Britse verkiezingen: wat staat er op het spel?

Morgen barst de verkiezingsstrijd in het Verenigd Koninkrijk weer los. Na lange Brexit-vergaderingen in het Britse Lagerhuis stemde het parlement in met vervroegde landelijke verkiezingen op 12 december 2019. En zoals de peilingen doen vermoeden, wordt het (weer) een tweestrijd tussen de Conservatieve partij (ook wel de ‘Tories’ genoemd) van Boris Johnson en de sociaaldemocraten van Labour, waar Jeremy Corbyn met de scepter zwaait. Maar wat staat er, in het oh zo verdeelde Verenigd Koninkrijk, op het spel?

Brexit
Allereerst: Brexit. Het is geen verrassing dat het uittreden van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie een dominante rol speelt in de campagne bij de verkiezingen aankomende donderdag. En voor veel mensen zal het standpunt rondom de Brexit een belangrijke factor zijn bij de stemkeuze. De conservatieven zijn helder: het Verenigd Koninkrijk zal zo snel mogelijk, mét deal, uit de Europese Unie treden. Bij Labour ligt het wat gecompliceerder. Jeremy Corbyn, de leider van Labour, heeft gezegd een tweede referendum over een Brexit niet uit te sluiten, waarbij zelf een optie om toch in de EU te blijven mogelijk moet zijn. Voor veel Leave-stemmers, stemmers vóór de Brexit, is dat een van de reden om toch op de Conservatieve partij te stemmen. De Conservatieve partij is daarom ook voor het eerst in lange tijd campagne gaan voeren in traditioneel rood gekleurde Labour-kiesdistricten die wél overwegend vóór de Brexit hebben gestemd.

Gezondheidszorg
Na de Brexit is gezondheidszorg ook een groot discussiepunt in deze verkiezingen. De NHS, (the National Health Service) – de publieke zorgverlener in het Verenigd Koninkrijk – eist investeringen van de regering. Meer verpleegkundigen, meer en betere ziekenhuizen. Het zijn punten die door de conservatieven te veel zijn genegeerd, zo zegt Labour. Waar op het punt van Brexit de conservatieven winst mee willen boeken, voert Labour een agressieve campagne waar het gaat om de NHS.

Kritiek
Of de kiezers daarmee voorlopig zoet zijn, is nog maar de vraag. Beide partijen zijn in deze campagne in opspraak gekomen. Zo wordt Labour beticht van het feit niet hard op te hebben getreden tegen eerdere antisemitische uitspraken gedaan door leden of zelfs kamerleden binnen de partij. Aan de andere kant krijgen de conservatieven stevige kritiek voor eerder gemaakte anti-moslim uitingen binnen de partij. Zo vergeleek Boris Johnson vrouwen in boerka’s zelfs met letter boxes en bank robbers, uitspraken die volgens onderzoekers hebben gezorgd voor een enorme stijging van hate crimes tegen moslims in Groot-Brittannië.

Opmerkelijk
Grote belangstelling deze verkiezingen zal ongetwijfeld uitgaan naar het kiesdistrict Uxbridge and Sout Ruislip in West-Londen, het kiesdistrict waar Boris Johnson voor de conservatieven zijn zetel heeft. In een heuse ‘Unseat Boris’-campagne maakt Labour-kandidaat Ali Milani nu serieus kans de zetel van Boris Johnson in dit kiesdistrict weg te snoepen. Verschillende linkse partijen hebben al aangegeven hun kandidaten terug te trekken om de winkansen voor Ali te vergroten. Mocht Ali winnen, dan zal Boris Johnson zijn zetel verliezen en is het nog maar de vraag of hij als kamerlid én partijleider kan aanblijven.

Wie ‘wint’ aankomende donderdag de verkiezingen? Weet Labour of de Conservatieve partij een parlementaire meerderheid te behalen? Houdt Boris Johnson wel zijn zetel? Niks staat vast en vrijwel alles is mogelijk in deze verkiezingen. Naast Labour en de Conservatieve partij azen ook de Liberal Democrats, de Brexit Party, de Scotish National Party en de groenen van de Green Party op zetels. De Britse verkiezingen beloven dus weer eens spannend te worden!

Geschreven door Yassine Robio.

Bron foto: https://yougov.co.uk/topics/politics/articles-reports/2018/09/26/who-would-public-prefer-be-prime-minister-jeremy-c

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *