NILS On The Road: Hanne Ilse Bruijnes
“Het hart van de fjorden” oftewel Bergen; een rustig en sfeervolle stad gelegen in Noorwegen. ‘Een echte studentenstad met veel te doen in de natuur’, zo beschrijft Hanne-Ilse Bruijnes de stad waar zij 5 maanden lang verbleef tijdens haar uitwisseling. Hanne-Ilse is derdejaars student Rechtsgeleerdheid aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam. Daarnaast is zij actief geweest binnen NILS als commissie- en bestuurslid. Afgelopen jaar is zij in Noorwegen op uitwisseling geweest en in dit artikel vertelt Hanne-Ilse ons hier meer over.
Restricties vanwege de covid pandemie en haar keuze voor Noorwegen
In het begin van het tweede jaar van haar bachelor stond Hanne-Ilse voor de keuze om het land te kiezen waar ze naartoe wilde gaan voor haar uitwisseling. Heel veel gebieden zaten toen nog in lockdown met hele strenge maatregelen. Gelukkig was Scandinavië een rustiger en veiliger gebied. Alhoewel zij Noorwegen niet eerder voor ogen had, stond het wel op haar ‘wil ik gezien hebben’-lijstje. Zij is zich gaan verdiepen in de universiteiten en het studentenleven daar en kwam er zo snel achter dat Bergen een erg karakteristieke stad is met veel (internationale) studenten.
Muziek, sport en Floyen!
Hanne-Ilse heeft een diepe passie voor muziek. Ze brengt veel tijd door achter de piano, waar ze volop van geniet. Daarnaast voelt ze zich geïnspireerd om haar eigen composities te maken. Sport is ook een belangrijk onderdeel van haar leven. Haar sportieve karakter kwam meer tot uitdrukking tijdens haar uitwisseling waar ze heeft genoten van het wandelen, hiken en zwemmen. Bergen staat bekend om haar bergen en het kent 7 bekende bergen. Deze bergen waren niet allemaal even dichtbij. Elk van deze bergen heeft iets kenmerkends, de een heeft 600 traptreden, de ander heeft allerlei riviertjes en weer een ander veel rotsen. Al gauw had Hanne-Ilse een favoriet: Floyen. Floyen was goed bereikbaar via de stad en daarbij had ze ook vaak gezelschap. Ook heeft ze een paar keer gezwommen in een fjord, met zeewater. “Het was heel koud, maar wel spa-achtig.” Het uitzicht was daarnaast adembenemend. “De fjord is een soort meer dat tussen de bergen stroomt. Noorwegen is ‘the place to be’ als je van zwemmen in de natuur houdt. De fjorden zijn heel helder en kalm. Je knapt na een duik meteen op, zelfs in de zomer is het water ijskoud!”
“Noorwegen is ‘the place to be’ als je van zwemmen in de natuur houdt.”
Via apps zoals Meetup ontmoette zij leeftijdsgenoten waarmee ze gezamenlijk ging hiken. “Ik heb erg genoten van de natuur en de frisse lucht”, vertelt Hanne-Ilse. “Ik heb ook heel veel studenten leren kennen. Tijdens kerst kwamen wij allemaal samen en hebben wij genoten van de gezelligheid.” Hanne-Ilse heeft veel gewandeld om de stad en de omgeving te leren kennen. Zo heeft zij ook veel locals leren kennen waarmee zij kroegen heeft ontdekt die anders aan haar aandacht zouden zijn ontsnapt. Alhoewel Bergen de op één na grootste stad is van Noorwegen, is het erg dunbevolkt. Hanne-Ilse heeft vooral het bruisende Rotterdam gemist. Zij zou hier niet kunnen wonen, daar is het er te rustig voor.
Academisch
Bergen heeft een erg mooie universiteit welke uit verschillende campussen bestaat die verdeeld zijn over het hele centrum. De rechtenfaculteit is een mooi klassiek gebouw gelegen op een heuvel met uitzicht over de hele stad aan de ene kant, en een schilderachtig uitzicht over een fjord aan de andere kant. “Het is geen straf om daar te studeren!”, merkt Hanne-Ilse opgetogen op. Verder vertelt zij dat alles erg goed geregeld is binnen de universiteit en dat iedereen erg vriendelijk en bereidwillig is om te helpen en informeren.
“Ik ben onze Rotterdamse colleges, met vaak bevlogen hoogleraren die met de nodige dosis praktijkvoorbeelden, anekdotes en humor de stof overbrengen zeer gaan waarderen!”
Gedurende haar uitwisseling heeft Hanne-Ilse de vakken ‘Human Rights and Welfare Policies’ en ‘Law, Regulation and Technology’ gevolgd. Daarnaast heeft ze een cursus Noorse taal gevolgd die vanuit de Universiteit werd gefaciliteerd. Ook dit bracht haar de mogelijkheid om nieuwe mensen te leren kennen. Zij merkt op dat de werkdruk in Noorwegen wat lager is. Volgens haar zat het programma en de lesstof goed in elkaar maar was de manier van doceren enigszins saai. De colleges waren op een rustig tempo, en deze bestonden vaak uit het presenteren van slides. “Ik ben onze Rotterdamse colleges, met vaak bevlogen hoogleraren die met de nodige dosis praktijkvoorbeelden, anekdotes en humor de stof overbrengen zeer gaan waarderen!”
Tot slot
Hanne-Ilse raadt vooral aan om een cursus te volgen in de taal van het land waar je op uitwisseling bent. Op deze manier leer je een vreemde taal, maar leer je ook uitwisselingsstudenten uit andere landen kennen. Verder is het van belang om op tijd te beginnen met het plannen van je reis. Voor wat betreft huisvesting adviseert zij om in de buurt van het centrum te zitten zodat je makkelijker uit eten kan gaan en kan afspreken met je medestudenten. En nog een laatste tip: tentamens zijn in het Engels, en vaak mag je als uitwisselingsstudent een woordenboek Engels en die van je moedertaal gebruiken. In Noorwegen moest Hanne-Ilse behoorlijk op zoek gaan naar een woordenboek Engels/Nederlands. Neem die dus mee voordat je op uitwisseling gaat!
Geïnspireerd door Hanne-Ilse? Volg haar op LinkedIn!
Geschreven door: Melike Cinar
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.