NILS On The Road: Rohied Mahboeb

Rechten studeren in Texas

Rohied Mahboeb is een derdejaarsstudent Rechtsgeleerdheid aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Hiernaast werkt hij voor de Rechtswinkel Bijlmermeer en is hij actief lid van studievereniging QBDBD. Ook publiceert hij regelmatig blogs op het juristenplatform Mr. Online. In het kader van zijn minor heeft hij in 2021 een semester aan de University of Texas at Austin gestudeerd.

Al sinds ik een tiener was, heb ik altijd een tijd in het buitenland willen wonen. Het avontuur, de spanning, de zelfontwikkeling; het trok me allemaal aan. Het is een koude januariochtend in 2021 als ik een mail krijg van de VU die mijn droom om zal toveren in realiteit. De VU heeft goed nieuws voor mij. Ik ben namelijk uitgekozen om een uitwisseling te doen aan The University of Texas at Austin. Vol enthousiasme omarm ik de winterse januarilucht en besef ik wat mij nu te wachten staat. Ik zal mij snel moeten voorbereiden op mijn uitwisselingsreis! In deze korte blog neem ik je mee in mijn ervaringen als uitwisselingsstudent in de Verenigde Staten van Amerika.

Zodra ik de mail van de VU lees, vult mijn lichaam zich met adrenaline. Ik heb echter ook twijfels. “Texas?” vraag ik me af. Ik was er nog nooit geweest dus het enige beeld wat ik erbij had waren cowboys en hotdogs. YouTube leert mij al snel dat dit inderdaad slechts stereotypes zijn en dat Texas meer te bieden heeft dan dit. The University of Texas at Austin ligt – zoals je misschien al raadt – in Austin. Dit is de hoofdstad van Texas en zij wordt meestal beschreven als een enorm liberale stad in een zeer conservatieve staat. Het is de stad waar ik mij van augustus 2021 tot december 2021 mag begeven. Ik volg de vakken Evidence, US Constitutional Law, Space Law, Public International Law en International Human Rights Law.

Academische verschillen

Zodra de lessen starten, merk ik dat American Law School van een geheel andere orde is dan in Nederland. In het algemeen is het lastig om in Law School te komen in Amerika. Daarom is de rechtenopleiding hier ook vele malen competitiever. Studenten zijn meestal tot op het bot voorbereid en de professoren (die overigens allemaal ook zo aangesproken willen worden) verwachten dat je het perfecte antwoord geeft. Docenten hanteren veelal de socratische methode van lesgeven. Dit houdt in dat de docent je steeds sneller vragen stelt die steeds lastiger worden. Andere studenten kunnen zich ook mengen in het gesprek en het doel is uiteindelijk dat er een dynamische discussie tussen de studenten ontstaat. Als jurist (in spé) moet je sterke improvisatievaardigheden hebben; dat wordt goed getraind door middel van de socratische methode van lesgeven.

Rechten studeren in Amerika als Nederlandse student is enorm interessant omdat het Amerikaanse rechtssysteem namelijk heel anders is dan die in Nederland. Amerika kent een common law systeem terwijl wij een civil law systeem hebben. Het voornaamste verschil tussen de systemen is dat jurisprudentie belangrijker is in een common lawsysteem en dat rechters in dit systeem ook recht / wetten kunnen maken. Ik denk dat je blik op het recht als Nederlandse jurist (in spé) enorm verbreed wordt als je een tijd ondergedompeld wordt in een ander rechtssysteem. Je kan namelijk veel leren van hoe Amerikaanse rechtenstudenten hun juridische argumenten opbouwen. Je ziet het recht vanuit een andere invalshoek.

Zelfontwikkeling

Persoonlijk denk ik niet dat een uitwisseling enkel academische voordelen heeft, maar zeker ook voordelen als het aankomt op zelfontwikkeling. Je bent namelijk ver van huis, in een onbekend land, met onbekende mensen en je moet je weg maar zien te vinden. Natuurlijk begeleidt je gastuniversiteit je veel in dit proces maar uiteindelijk is het aan jou om naar buiten te gaan, vrienden te maken en je draai te vinden. Dit kan soms zeker lastig zijn maar als je deze vaardigheid eenmaal onder de knie hebt, dan is dat een vaardigheid die je heel je leven lang kunt gebruiken. Je leert jezelf aanpassen aan onverwachte situaties en je leert tevreden zijn met wat je hebt. Ook word je uit je comfortzone geforceerd. Dit zal resulteren in een betere versie van jezelf. Uiteindelijk denk ik dat je alleen maar als een beter persoon terugkeert naar Nederland; zowel op professioneel als persoonlijk niveau.

Conclusie

Amerika is een fascinerend en divers land. Ik bevind mij in het warme, droge Texas. Echter, je hoeft maar een paar uur te vliegen of te rijden om in het koude noorden te zitten. Elke staat in Amerika zou je eigenlijk kunnen zien als een ander land. Texas is bijvoorbeeld heel anders dan Louisiana en Louisiana is weer heel anders dan New Mexico – en zo kan ik alle vijftig staten met elkaar vergelijken. Het Amerikaanse universiteitsleven is heel anders dan in Nederland. De campus hier is zo groot als honderden voetbalvelden en de buurt waar ik woon – West Campus – is een soort minidorp met alleen maar studenten. UT Austin is daarnaast één van de beste publieke universiteiten van de VS. Mede om deze reden leggen de professoren de lat hoog voor de studenten. Het is (voor Amerikaanse studenten) lastig om in Law School te komen en daarnaast ook extreem prijzig. Desalniettemin ben ik ervan overtuigd dat een studie-uitwisseling (in Amerika) enorm zal bijdragen aan je persoonlijke en professionele ontwikkeling. Het is een unieke ervaring die je zeker niet snel zal vergeten. Dus, beste student, indien je twijfelt om een uitwisseling te doen; ga ervoor!

 

Benieuwd naar de rest van zijn avontuur in Texas? Volg Rohied op LinkedIn!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *