NILS Talks: Vijf series voor juristen om te binge-watchen

Het is bijna vakantie, en dat betekent voor velen van ons dat wij veel meer vrije tijd hebben om series te kijken. Het kan soms lastig zijn om een goede serie te vinden, daarom hebben wij een lijst samengesteld van series die jij als toekomstige jurist moet zien!

  1. Trial by Media

Trial by Media is een docu-serie die in 2020 in première is gegaan op Netflix. In deze serie wordt er iedere aflevering ingezoomd op verschillende beroemde rechtszaken tussen 1980 en 2000. Deze beroemde rechtszaken hebben één ding gemeen: ze zijn allemaal op hun eigen manier beïnvloed door uitgebreide media-aandacht. In de serie Trial by Media wordt de invloed van deze uitgebreide media-aandacht uitvoerig onderzocht. Op welke manier heeft de pers bijgedragen aan het hervormen van de publieke perceptie van schuld of onschuld? Wat is het gevolg hiervan geweest voor de uitkomst van bepaalde zaken? En, wat zijn de gevaren van uitgebreide media-aandacht voor het verloop van een eerlijk proces? Allemaal vragen die gezien de huidige ontwikkelingen op het gebied van media steeds belangrijker worden. Om deze reden is de serie dan ook een must-watch voor iedere toekomstige jurist!

  1. When they See Us

Toen de serie When They See Us voor het eerst uitkwam, werd het al snel één van de best bekeken series op Netflix. Dit is niet zonder reden, in deze verfilming van de Central Park Five-zaak wordt op indrukwekkende wijze een zeer ontroerend en heftig verhaal verteld. Dit waargebeurde verhaal gaat over vijf jonge Afro-Amerikaanse tieners die tussen de veertien en zestien jaar oud zijn. Zij worden beschuldigd van een brute verkrachting van een 28-jarige vrouw, die in het New Yorkse Central Park aan het joggen was op de avond van 19 april 1989. Het verhaal van deze tieners bevat veel lagen: rechterlijke dwaling, machtsmisbruik en ook racisme binnen het rechtssysteem spelen een rol. De serie When They See Us sleept de kijker mee in het verhaal van de jonge tieners en hun families. Daarnaast laat het als geen ander het belang van het strafprocesrecht en het gevolg van etnisch profileren en racisme binnen het rechtssysteem zien.

  1. De Villamoord

Nadat de serie When They See Us op Netflix was geplaatst, ontstond er wereldwijd veel kritiek op het Amerikaanse rechtssysteem, zo ook in Nederland. Helaas zijn ernstige gerechtelijke dwalingen niet slechts voorbehouden aan het Amerikaanse rechtssysteem maar komen deze ook in Nederland voor. Dit is te zien in de Nederlandse docu-serie De Villamoord. Deze Villamoord vond bijna tien jaar na de Central Park Five-zaak uit Amerika plaats. Op 2 september 1998 werd bij een woningroof in een villa in Arnhem een 63-jarige vrouw doodgeschoten. Een vriendin van haar overleefde ternauwernood. Zij getuigde van één overvaller, maar uiteindelijk werd een groep van negen mannen, de meesten van Turkse afkomst, opgepakt en veroordeeld. In de docu-serie De Villamoord wordt in vier afleveringen stap voor stap het verhaal van De Villamoord opgebouwd en in beeld gebracht met input van deskundigen, betrokkenen en juristen.

Deze uitmuntende serie verdient wat mij betreft veel meer belicht en geprezen te worden. Het idee dat negen mannen vijf tot twaalf jaar onschuldig in de cel kunnen zitten in een land als Nederland is voor velen niet te bevatten. Dit maakt deze serie zo speciaal, het wijst ons op het feit dat een eerlijk proces niet altijd vanzelfsprekend is, ook in een land als Nederland.

  1. Unbelievable

 

De Netflix-serie Unbelievable is gebaseerd op een waargebeurd verhaal. Tussen 2008 en 2011 was in de Amerikaanse staten Washington en Colorado een serieverkrachter actief. De jonge Marie werd in deze serie slachtoffer van deze serieverkrachter. Op het moment dat Marie besloot om aangifte te doen bij de politie werd zij al snel niet geloofd vanwege haar achtergrond en haar verleden. De serie laat zien hoe het eraan toe kan gaan wanneer jonge vrouwen aangifte doen van een verkrachting. Hoe een vrouw die vastberaden is aangifte te doen, gedurende de procedure opgeeft omdat de pijnlijke verhoorsituaties en het gebrek aan slachtofferhulp een te hoge tol eisen. De serie kan om deze reden op momenten confronterend zijn, maar dit maakt de serie juist zo noodzakelijk. Niet alleen laat de serie ons nadenken over de positie van het slachtoffer in verkrachtingszaken, maar ook neemt de serie ons mee in de zoektocht van twee vrouwelijke rechercheurs naar de serieverkrachter. Deze duale verhaallijn zorgt ervoor dat de serie ontzettend spannend is. Als kijker blijft men zich afvragen of de twee vrouwelijke rechercheurs de dader te pakken kunnen krijgen en daarbij Marie’s naam kunnen zuiveren.

  1. Better Call Saul

Voor mensen die de wereldberoemde serie Breaking Bad hebben gezien, klinkt ‘Better Call Saul’ vast bekend in de oren. Dit komt omdat de serie Better Call Saul een spin-off is van de serie Breaking Bad. Saul Goodman, die eigenlijk Jimmy McGill heet, wordt in de serie Breaking Bad geïntroduceerd als een grappige, criminele maar vooral excentrieke advocaat, die met zijn gladde praatjes veel voor elkaar krijgt. In de spin-off Better Call Saul zien wij hoe ‘oplichter Jimmy McGill’ het uiteindelijk maakt als ‘advocaat Saul Goodman’. In de serie wordt getoond hoe Jimmy McGill zijn leven probeert te beteren en als beginnend advocaat verwoed een cliënteel probeert uit te bouwen. Wanneer dit elke keer op verschillende en vaak hilarische wijze stuk loopt, besluit hij het anders aan te pakken. Jimmy begint steeds meer zijn oude gewoontes op te pakken en raakt als advocaat steeds nauwer verwikkeld in de drugswereld. Dit zorgt vaak voor gevaarlijke situaties waar Jimmy zich uit moet zien te redden met zijn gladde praatjes. Kortom, de serie bevat niet alleen humor maar ook een zekere mate van spanning en het is zeker een aanrader voor de Breaking Bad fans onder ons.

Aangeraden door Rasa Barai.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *