NILS Introduces: Mina Morkoç

Voor deze NILS Introduces geeft Mina ons een kijkje in haar drukke leven. Ze vertelt onder andere over wat haar bezighoudt, waarom zij zich inzet voor NILS en wat zij hoopt dat de toekomst voor haar in het verschiet heeft.

Hetgeen direct duidelijk wordt is dat de stad Rotterdam Mina lief is. Hier is zij opgegroeid en het is mede daarom dat zij heeft besloten om rechtsgeleerdheid en fiscaal recht te gaan studeren aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Daar bleef het echter niet bij en sinds haar 18e zet ze zich in voor (haar) Rotterdam middels de lokale politiek. Hieraan beleeft zij naar eigen zeggen enorm veel plezier maar vindt daarnaast ook tijd om te schrijven voor Mr. Studenten en in haar vrije tijd een balletje te slaan op de tennisbaan in Kralingen. Ook is ze dol op talen. Ze spreek van huis uit zowel Farsi als Turks maar leert – zodra ze hier even de tijd voor kan vinden – ook een woordje Chinees, Koreaans en Japans. Al met al is het een bezige bij die sinds kort ook een werkstudentschap wist te strikken bij Loyens & Loeff op de sectie ‘Competition & Regulatory’. Extra bijzonder omdat Loyens & Loeff in 2019 de statuten van NILS hebben opgesteld en Mina hier als één van de oprichters van NILS Netherlands haar handtekening onder mocht zetten. 


  1. Wat zijn je beweegredenen achter de dingen die je doet? 

Ha, we beginnen dus niet met de makkelijke vragen. Het is voor mij heel belangrijk om constant te groeien, of in ieder geval een stijgende lijn te zien. Ik ben enorm nieuwsgierig en ik ben dan ook heel enthousiast om dingen te leren. Zodra ik de kans zie om dingen te doen die buiten mijn comfort zone liggen, grijp ik die. En dat is niet altijd makkelijk. Klein voorbeeld: Ik vond het bijvoorbeeld heel spannend om voor mensen te staan en te presenteren en dat was een van de redenen waarom ik destijds ging werken als Navigator-trainer bij Wolters Kluwer. Na enorm veel oefenen heb ik er gelukkig geen last meer van, en vind ik presenteren eigenlijk heel leuk.  


Mijn tweede beweegreden is dat ik altijd het gevoel heb dat ik er meer uit kan halen dan wat er op dat moment is. Voor mij is het geen optie om een lange periode met de pakken neer te zitten. Om even heel onbeschaamd het Rotterdamse adagium te gebruiken: ‘niet lullen, maar poetsen!’ Dus ik doe misschien wel veel en ik ben dan natuurlijk wel eens moe maar ik heb altijd wel het gevoel van ‘als ik nog héél even tijd heb, dan …’. Wat doe ik dan, vraag je? Dan zou ik graag vluchtelingen helpen of als het kan eventjes in het dierenasiel meedraaien. En als ik er geen tijd voor heb, dan maak ik er tijd voor. Er is namelijk altijd tijd om tijd vrij te maken. Door de dag heen zijn er zoveel momenten waar mensen niet bewust gebruik van maken. Je kan prima even een mailtje sturen in de tram of een telefoongesprek hebben terwijl je naar huis loopt. Neem mijn advies wel met een korreltje zout want het is ook belangrijk om te weten waar jouw grenzen liggen en durf die ook aan te geven. Neem momenten voor jezelf en rust lekker uit. Echter, ik heb zo ongelofelijk veel geleerd van alle activiteiten die ik heb ondernomen en de mensen die ik heb mogen ontmoeten, mensen die ik anders nooit zou zijn tegengekomen.  


Mijn beweegreden is trouwens niet enkel “om te netwerken”. Het netwerk is iets wat je eruit krijgt. Naar mijn mening is een “geforceerd” netwerk, geen duurzaam netwerk. Ik doe dingen die ik leuk vind, om mijn steentje bij te kunnen dragen én ook daardoor kan een netwerk steeds groter worden. Een netwerk krijg je door een gesprek aan te gaan, om interesse te tonen. Een legio aan LinkedIn-connecties is een begin, maar veel minder waardevol. Dit idee neem ik ook altijd mee in de evenementen die we organiseren voor NILS Netherlands. 


  1. Waarom heb je voor NILS gekozen?

Toen ik begon aan mijn studie heb ik lang getwijfeld of ik mijzelf wilde inschrijven bij een studentenvereniging. Ik merkte dat veel studentenverenigingen nét niet waren wat ik zocht. Deze leken voor mij een zekere diepgang en ongedwongen gezelligheid te missen. Dat is natuurlijk een enorme aanname van mijn kant, maar ik voelde dat ik iets anders wilde. Zodra het idee kwam om NILS Netherlands op te richten dacht ik meteen ‘dat past perfect bij mij’. Een plek om mensen te ontmoeten buiten je eigen kring, het creëren van een duurzaam netwerk. Ook het internationale aspect is een pluspunt. 


De grote verschillen met andere studenten- en studieverenigingen zijn zowel nationale als internationale aspect. NILS is enorm groot over de hele wereld en daarnaast hebben we een geweldig team met mensen met verschillende achtergronden. Zo hebben wij bijvoorbeeld leden die fiscaal recht studeren, notarieel, rechtsgeleerdheid maar ook leden die simpelweg geïnteresseerd zijn in het recht. We hebben leden die bijna klaar zijn met de studie en leden die net zijn begonnen met de studie. Leden in Amsterdam, maar ook in Rotterdam, Leiden en Utrecht.  Het is echt een inspirerend groepje. Daarnaast heb je natuurlijk ook het leerzame aspect. Het is enorm leerzaam om met studenten uit andere steden en landen te spreken en te leren hoe zij de studie ervaren. Het is niet echt een studievereniging, en ook niet echt een studentenverenging. Ik zou het een studenten netwerkorganisatie noemen.


  1. Hoe gaat je werkstudentschap bij Loyens & Loeff? Kan je daar iets meer over vertellen?

 

Ik heb het enorm naar mijn zin! Door corona heb ik natuurlijk een net wat andere ervaring van een werkstudentschap dan de meeste andere werkstudenten, maar dat mag de pret niet drukken. Ik ben heel goed opgevangen door de toffe mensen van mijn praktijkgroep en er wordt veel moeite gedaan, desondanks de afstand, zodat ik de praktijk kan leren kennen en vice versa. Ik werk twee dagen per week en dan ben ik voornamelijk bezig met jurisprudentieonderzoek, presentaties, nieuwe ontwikkelingen in kaart brengen en andere ondersteunende werkzaamheden. Ik leer enorm veel, dingen waarvan ik eigenlijk zou willen dat je het tijdens de studie zou leren. Ik raad iedereen aan om een stage of werkstudentschap te doen.


  1. Wat zou jij een beginnende student graag willen meegeven?

 

Toen ik begon aan mijn universitaire avontuur wist ik eigenlijk heel weinig van wat het allemaal zou inhouden. Mijn grootste tip is dan ook: spreek heel veel mensen en vraag je helemaal suf! Wat hebben de mensen om je heen gekozen? Waarom hebben ze dat gekozen? Wat hadden ze liever nog willen doen? Wat deden ze naast hun studie? Welke verenigen zijn er? Welke extra-curriculaire activiteiten zijn er? Hoe kan jij je het best onderscheiden? Wat voor mensen zoeken ze op de werkvloer? Hoe kies je een carrière? Wat als je toch iets anders zou willen doen?


Daarnaast hoor je vaak dat het handig is om vanaf het begin een idee te hebben waar je heen zou willen groeien, maar noodzakelijk is het niet. Je hebt drie jaar, en misschien wel meer met uitloop, om erachter te komen welke master je zou willen doen. Je hebt nog een heel leven voor je, je zit nergens aan vast. Je gaat genoeg tijd hebben om er rustig over na te denken en wisselen van specialisatie is een normaal fenomeen. Dat is natuurlijk niet waar we voor gaan, dus doe vooral een aantal stages of werkstudentschappen, loop eens binnen bij het advocatenkantoor bij jou in de buurt en vraag je suf!


  1. Wat doe jij om tot rust te komen en op te laden?

 

Dat was voor mij niet iets wat ik altijd helemaal op orde had. Op een gegeven moment had ik door dat ik misschien bijna iets te veel deed en dat alarmeerde mij. Ik werd daardoor bewust over dat ik goed op moest passen dat het niet te veel voor mij werd. Ik ben een enorm enthousiast mens, en daardoor verlies ik mijzelf wel eens in dat enthousiasme. Om te voorkomen dat het te veel werd, heb ik afgesproken om vaker lief voor mijzelf te zijn. Soms neem ik een dagje om helemaal niets te doen, soms neem ik even pauze tussen het studeren en werken, zelfs als ik denk dat ik het mij eigenlijk niet kan permitteren. Ik ben dol op natuur en ik kom daar ook echt tot rust, dus ik probeer zo vaak mogelijk even te wandelen en bewust naar de dieren om mij heen te kijken. Als ik niet zorg dat het goed met mijzelf gaat, kan ik de dingen die ik leuk vind al helemaal niet meer doen.



  1. Hoe zie jij de toekomst voor je?

 

Ik heb hier heel lang over nagedacht. Zó veel gesprekken gevoerd met collega’s, vrienden, mentoren, familie. Als rechtenstudent heb je na het studeren echt veel meer opties dan je denkt, en dat was een overweldigende bewustwording voor mij. Ik heb gekeken naar de onderwerpen waar ik geïnteresseerd in ben en de sectoren waar ik graag in zou willen werken. Daar heb ik nog meer onderzoek naar gedaan en kwam ik op het volgende antwoord: Ik hoop, op lange termijn, een carrière in de advocatuur te kunnen combineren met een carrière in de politiek. Dat hoeft niet allemaal tegelijk, misschien eerst het een en dan het ander. Het zijn in ieder geval twee dingen waar ik erg gepassioneerd over ben.

 

  1. We zien je binnenkort terug bij een NILS evenement, waar je een Navigator training gaat geven. Kan je daar een kleine sneak-peak in geven?


Natuurlijk! Ik heb een aantal jaren gewerkt als navigator-trainer, dat houdt in dat ik verschillende advocaten, juristen en studenten mee heb genomen in de wereld van de juridische portals. Daar heb ik meegekregen dat hoe sneller je het leert, hoe meer baat je ervan zal hebben verder in je studie en in de rest van je carrière. Het is erg handig om te weten waar je al je bronnen kan vinden en nog belangrijker: hoe je ze moet zoeken. Ik heb mijn oude baas lief aangekeken en gevraagd of ik nog één keer een training mocht geven voor alle NILS’ers. Binnenkort horen jullie er meer over, tot dan!


Meer van Mina te weten komen? Kijk anders ook eens op haar LinkedIn

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *