NILS Talks: 4/20 meets Ben & Jerry’s

https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Ben_%26_Jerry%27s_in_Israeli_shop.jpg

Mocht je (nog) een reden nodig hebben om tijdens deze intelligente lockdown enkel Ben & Jerry’s te eten, bij dezen! Het merk en de oprichters (Ben en Jerry) staan erom bekend politiek en maatschappelijk geëngageerd te zijn. Zo ook tijdens 4/20, de internationale dag voor cannabis.

Ben & Jerry’s hanteert drie missies: een productmissie, een economische missie en een sociale missie. Alle missies zijn gelijkwaardig en dienen nagestreefd te worden met het behouden van respect, zowel in het bedrijf als daarbuiten. Een van de kwesties waarvoor het bedrijf zich dan ook inzet, is rassengelijkheid. Tijdens 4/20 heeft Ben & Jerry’s een aantal berichten gepubliceerd waarmee het wederom the American Civil Liberties Union (ACLU) 1steunt onder de slogan: Let’s be blunt about cannabis justice. Donkere mensen worden, ondanks dat zij vrijwel evenveel gebruikmaken van cannabis als witte mensen, vaker gearresteerd.

In toenemende mate wordt het gebruik ervan gedecriminaliseerd of gelegaliseerd in verscheidene staten. Alsnog blijkt sprake te zijn van een discrepantie tussen wat in de maatschappij is geaccepteerd (acceptatie en legalisering/decriminalisering van het cannabisgebruik) en het straf(proces)recht (oververtegenwoordiging van Afro-Amerikanen in gevangenissen voor cannabis-gerelateerde veroordelingen). (Lichte) overtredingen van marihuanawetten worden in Afro-Amerikaanse gemeenschappen zwaarder gestraft, met zelfs levenslange gevangenissen tot gevolg. Dit in tegenstelling tot witte gemeenschappen waar weinig tot geen handhaving plaatsvindt voor hetzelfde soort delicten.

Ben & Jerry’s verzamelt handtekeningen voor de Marijuana Opportunity Reinvestment and Expungement (MORE) Act. Voor het strafrecht betekent deze wet dat onder andere marihuana legaal wordt, het verboden is om immigranten uit te zetten na een veroordeling voor marihuana gerelateerde strafbare feiten en marihuana gerelateerde strafbare feiten door de rechtbank kunnen worden verwijderd van strafbladen. Voor de samenleving betekent deze wet de wederopbouw van gemeenschappen die onevenredig zwaar zijn getroffen door de rassenongelijkheid in de handhaving van marihuanawetten.

Met deze verandering hoopt Ben & Jerry’s op een 4/20 die voor iedereen prettig is.2

Geschreven door Augustina Wamulume.

Bronnen:
1. The American Civil Liberties Union heeft een rapport gelanceerd over de problematiek rondom rassenongelijkheid en marihuanahandhaving. 
2. Ook interessant om te lezen op de website van Ben & Jerry’s is een stuk over de verhouding tussen massaopsluitingen en private bedrijven in de VS.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *