NILS On the Road: Caroline Bom

Caroline Bom (23 jaar) is een derdejaars rechtenstudente aan de Erasmus Universiteit en heeft vorig jaar haar bachelor Pedagogische Wetenschappen afgerond. Zij is van september tot december 2019 op exchange geweest naar Eötvös Loránd University in Budapest.

Een tijdje in het buitenland wonen heeft zij altijd een leuk idee gevonden. In tegenstelling tot een vakantie maak je door een exchange een ander dagelijks leven mee en leer je de cultuur echt kennen. Caroline wilde al tijdens haar studie Pedagogische Wetenschappen naar het buitenland maar daar waren weinig mogelijkheden voor. “Met rechten kan je overal naartoe in de wereld, dus die kans heb ik gepakt.”. Over haar keuze voor Budapest geeft ze aan dat het voor haar al duidelijk was dat ze in Europa wilde blijven in verband met de vele beurzen die beschikbaar zijn. Daarnaast wilde ze graag naar een plek waar ze nog nooit eerder was geweest en over Budapest had ze goede verhalen gehoord. De stad was niet te groot en niet te klein, en de vakken die de universiteit aanbood spraken haar erg aan.

In de vier maanden die Caroline in Budapest heeft doorgebracht, heeft zij vier vakken gevolgd: International Criminal Law, White Collar Crime, International Protection of Cultural Property, en What is the State Doing At the Dinner Table. Hoewel de titels van de eerste drie vakken voor zichzelf spreken, zal je je vast afvragen waar het laatste vak over gaat. Caroline vertelt dat ze tijdens dat vak het familierecht heeft behandeld en dan met name de invloed, in verschillende EU-landen, die de staat daarop heeft. Juist dit vak vond Caroline heel leuk. Ze heeft kunnen ontdekken op welke manieren een bepaald land naar een gezin kijkt. Daarbij heeft ze ook vragen behandeld zoals: wat is de definitie van een gezin en hoe moet het gezin volgens de staat worden ingericht. De hoorcolleges en werkgroepen bestonden uit minder studenten, maar wel uit meer nationaliteiten. Hierdoor kon er sneller een discussie op gang komen. 

Deze discussies zijn dan ook wat haar het meeste is bijgebleven van haar exchange. Caroline geeft aan dat het waardevol is geweest om even uit haar eigen dagelijkse leven te stappen en daarop te reflecteren. De opvattingen van medestudenten met verschillende culturele achtergronden over de besproken onderwerpen hebben haar kennis laten maken met andere culturen. Elke cultuur heeft namelijk een ander beeld van het gezin en de wijze waarop deze eruit hoort te zien. Ook hebben ze haar getoond dat Nederland heel erg verschilt van andere landen. Hierdoor is ze Nederland meer gaan waarderen. Daarnaast heeft ze ontdekt dat de plek waar iemand is opgegroeid nog steeds een sterke invloed heeft op zijn of haar opvattingen.

Haar leukste herinnering is de rondreis die ze heeft gemaakt. Met een groep studenten is ze naar Roemenië, Servië en Bulgarije gereisd, om onder andere Sofia, Belgrado en Boekarest te bezoeken. Daarover vertelt ze het volgende: “Het zijn plekken waar je niet snel komt, of niet snel heengaat op vakantie, maar ze waren wel interessant om te zien. Ook de geschiedenis vond ik interessant. Dertig jaar geleden was er bijvoorbeeld nog een dictator aan de macht.”. Naast deze reis heeft Caroline deelgenomen aan verschillende activiteiten die vanuit de universiteit waren georganiseerd, zoals lezingen en uitjes, en was ze, samen met haar vriendinnen, lid van een sportvereniging.

 

Of ze in Budapest zou kunnen wonen? Ja! Ze vindt het een leuke en mooie stad, met een rijke geschiedenis. Volgens Caroline hebben we vaak het idee dat alle landen in het Oostblok arm en niet goed ontwikkeld zijn. Er zijn genoeg plekken waar dit beeld niet voor geldt. Budapest is daar in ieder geval een van. 

Aan andere studenten die op exchange zouden willen gaan, wil ze het advies meegeven dat ze het gewoon moeten doen. “Je krijgt er geen spijt van. In het begin zal je wel denken ‘waar ben ik aan begonnen?’, maar iedereen zit in hetzelfde schuitje. Iedereen is uit zijn of haar dagelijks leven gestapt en wil netwerken. Verder is het met de beurzen goed mogelijk, dus dat moet je je niet laten weerhouden.”.

Zou je nog meer willen weten over Budapest of een exchange naar het buitenland, dan kan je Caroline bereiken via caroline.bom@hotmail.com.

Geschreven door Rania Kazouti.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *