NILS On The Road: Yassir Rotbi

Uitwisseling: twee vliegen in één klap!

Yassir studeert Rechtsgeleerdheid aan de Erasmus Universiteit Rotterdam en is derdejaars student. Hij werkt hiernaast bij Amac en geeft sinds kort bijles. Tijdens zijn uitwisseling heeft hij gestudeerd aan de Yeditepe Universiteit in Istanbul, een particuliere universiteit.

Hij heeft ervoor gekozen om op uitwisseling te gaan, omdat hij veel positieve verhalen had gehoord. Verder was hij toe aan een nieuwe omgeving en houdt hij heel erg van nieuwe culturen ontdekken en van reizen. In zijn woorden: “Twee vliegen in één klap!”. Zodra deze mogelijkheid er was, heeft hij er gebruik van gemaakt.

Aan de Yeditepe Universiteit heeft hij vier vakken gevolgd: International Law I en II, US Company Law en International Commercial Arbitration. Het laatstgenoemde vak was zijn favoriet: “Het vak werd gegeven door een Russische advocate met praktijkervaring. Zij gaf met die bagage les.” US Company Law vond hij ook heel interessant, mede omdat hij B2 had afgesloten met Ondernemingsrecht en met die kennis in B3 begon aan het Amerikaanse Ondernemingsrecht. International Law I en II vond hij iets mindere vakken. Soms switchen de docenten van het Engels naar het Turks om vragen te beantwoorden aan Turkse studenten, terwijl het vak geheel engelstalig was.

De sfeer aan de Yeditepe Universiteit vond hij fijner dan aan de Erasmus Universiteit. “De universiteit daar was meer ingericht naar het Amerikaanse systeem en had een Amerikaanse vibe”, aldus Yassir. Verder heeft de universiteit een mooie studeerzaal waar je heel de dag kan studeren. Er is ook een ringbus, omdat de campus is gelegen op een heuvel. Verder zijn er heel veel eetgelegenheden in en rondom de campus, die tot laat open zijn. Er werden veel leuke dingen georganiseerd, zoals een festival met veel Turkse artiesten.

Wat hij ten opzichte van Erasmus minder vond, was dat het onderwijsniveau wat lager lag (toetsen duurden soms een half uurtje) en dat de docenten niet altijd consequent Engels spraken. Administratieve dingen waren ook lastig, daar het niet altijd makkelijk liep. “Dan krijg je opeens te horen dat een medewerker met theepauze is. Het zijn echte theedrinkers. Ik ben zelf Marokkaans dus ik kon er wel makkelijk aan wennen, maar andere internationale studenten uit bijvoorbeeld Spanje hadden daar iets meer moeite mee.”

Zijn tip aan anderen is om niet alleen om te gaan met de andere internationale studenten. “Daar ben je wel toe geneigd, maar ga ook om met locals. Dit hoeft niet alleen op de universiteit; Yassir was ook lid geworden van een sportschool en ging vaak naar restaurantjes waar hij ook het personeel op een gegeven moment leerde kennen.
Nog een tip is om te proberen je hier en daar aan te passen. Je kunt je aan sommige dingen heel erg irriteren, maar je kunt beter accepteren dat het in sommige landen/systemen anders werkt.”

Mocht je vragen hebben voor Yassir, dan kun je die gerust stellen via Facebook (Yassir Siro) of LinkedIn (Yassir Rotbi).

Geschreven door: Augustina Wamulume