NILS Talks: Abortuswet

Is abortus echt een vrouwenkwestie?

Het antwoord op die vraag is sinds dinsdag 14 mei 2019 een onbetwistbare NEE, althans volgens de senaat van de Amerikaanse staat Alabama. De Alabama senaat heeft de meest restrictieve en meest zware abortuswet in de VS aangenomen. Deze abortuswet verbiedt het afbreken van elke zwangerschap, zelfs als een vrouw verkracht is en een einde wil brengen aan een (niet gewenste) zwangerschap. Deze wet verbiedt het ook in het geval van incest.

Met deze wet, wordt het recht dat een vrouw heeft om te beslissen over haar eigen lichaam, naar de zijkant geduwd. Alsof het niets was. Is dit eigenlijk de toon die we willen stellen? Dat vrouwen geen eigen beslissing kunnen nemen, maar zich moeten houden aan wetten die een drastisch impact hebben op hun leven en die van hun naasten.

Al de 25 senatoren die ‘Yay’ hebben gestemd voor deze wet waren, opmerkelijk genoeg, middle aged white republican man. Het feit dat alleen mannen hebben gezorgd voor het aannemen van deze wet, heeft voor extra ophef gezorgd op het internet. Zelfs grote sterren raakten betrokken bij de situatie die door deze wet is ontstaan. Dit is hoe Rihanna zich heeft uitgelaten over de situatie:

“Take a look. These are the idiots making decisions for WOMEN in America. Governor Kay Ivey…SHAME ON YOU!!!!”

Volgens de wetsvoorstel zouden dokters, die na het invoering hiervan een abortus uitvoeren, met een straf van 10 tot 99 jaar gevangenisstraf kunnen worden gestraft. Alleen bij moeders waarbij een zwangerschap tot gezondheidsproblemen kan leiden, is een abortus toegestaan. Met het verboden van zwangerschapsafbreking in gevallen van incest, worden de slachtoffers gedwongen om in de herinneringen van zo’n traumatische ervaring te blijven hangen.

Als een vrouw slachtoffer is geweest van verkrachting of incest, zou die vrouw in de mogelijkheid worden gesteld om zelf te bepalen hoe zij wil omgaan met de gevolgen daarvan. Dus om terug te komen op de vraag “Is abortus echt een vrouwenkwestie”, dan is het antwoord duidelijk: ja! Dat we hier überhaupt over moeten praten, is natuurlijk te bizar voor woorden.

Geschreven door: Christopher Fernando