NILS On the Road: Marwa Omari

In Nederland zijn we zo gefixeerd op regels, in China niet”

Say hi to Marwa Omari!

Marwa heeft als uitwisselingsstudent aan de East China University of Political Science and Law gestudeerd. Haar interessante vakkenpakket bestond uit Chinese Intellectual Property Law, Chinese Judicial System, Corporate Finance en Chinese Criminal Procedural Law.

“De vakken waren erg interessant, maar het was wel erg overduidelijk dat de theorie nogal verschilt van de praktijk.”

Volgens Marwa waren er genoeg markten over heel China die er bekend om staan dat ze namaak verkopen. De politie weet dat en daar wordt niets aan gedaan. “Neem nou Chinese Intellectual Property Law; zeer informatief en ingewikkeld, maar niet gehandhaafd.”

Marwa had voor Shanghai gekozen, omdat ze heel graag een andere cultuur wilde meemaken en ook in een grote stad wilde zitten. “Shanghai is een wereldstad met invloeden vanuit het oosten en het westen. Om die reden viel hier mijn keuze al snel op.”

Natuurlijk zijn er verschillen tussen de rechten in Nederland en in China. Volgens Marwa ligt dat verschil vooral in de handhaving van wetten.

“In Nederland zijn we zo gefixeerd op regels en de handhaving van de openbare orde, dat is in China niet het geval.”

Daarnaast is het zo dat je hier in Nederland rechten moet studeren en vervolgens jaren de RIO moet doen om uiteindelijk rechter te kunnen worden. In China is dat niet hetzelfde. Daar heb je alleen een bachelor nodig. De voorkeur is wel dat je rechten hebt gestudeerd, maar het is geen vereiste.

We zijn naar een Chinese Court geweest en daar kwamen we erachter dat de rechters een speciaal soort app hebben waarin ze keywords kunnen opzoeken. Vervolgens krijgen ze een hele database met de wettelijke grondslagen.”

In het begin vond Marwa het moeilijk om te begrijpen dat ze niet over religie of politiek mocht schrijven of presenteren. “Politiek en rechten gaan vaak hand in hand, vooral in een land als China. Het was daarom enorm balen om erachter te komen dat de censuur in China zich strekt tot aan de universiteiten.” Verder zegt Marwa dat de lessen niet zeer moeilijk waren en dat ze geen tentamens hadden, maar een presentatie moesten geven of een essay moesten schrijven voor een eindcijfer.

Het is geen geheim dat China buitenlandse websites blokkeert. Om toch de buitenwereld te kunnen bereiken had Marwa een VPN op haar telefoon. Op haar laptop was ze vergeten een VPN te installeren waardoor research doen voor haar essays praktisch onmogelijk was. Zelfs Nu.nl is geblokkeerd!

Haar visum liet het niet toe om China te verlaten. Hierdoor heeft ze veel binnen China gereisd en heeft ze vele mooie en bijzondere plekken mogen zien. Ze heeft de Plank Walk in the Sky op Mount Huashan in Xi’An kunnen doen.  

Na haar uitwisseling is ze gaan rondreizen in Azië en Australië en die reis is haar echt bijgebleven. “In Australië ben ik gaan skydiven in Byron Bay en dat is iets wat ik al jarenlang wilde doen. Cambodja heeft mijn hart gestolen, omdat de mensen daar zo intens vriendelijk zijn. Het land heeft veel meegemaakt en dat voel je zodra je daar bent.”

Haar tip aan studenten die in op exchange willen is heel simpel: doen!

“Je kan in Nederland blijven en daar je minor doen, maar je kan ook een once in a lifetime ervaring opdoen.”

Volgens Marwa kan het leren kennen van het rechtssysteem in een ander land je later echt van pas komen. Ze heeft heel veel verschillende mensen leren kennen, van VN-medewerkers en oorlogspecialisten tot mensen die rechters in hun landen zijn.

Op mg.92@live.nl kun je Marwa benaderen voor eventuele vragen. Je kunt haar ook via Facebook (Marwa Omari) of Instagram (@marwaaomari) een bericht sturen!

Heb jij ook interesse om in Azië op exchange te gaan? Check het verhaal van Imane!

Geschreven door Christopher Fernando