NILS Meets: Monique van Dijk

Kunt u uzelf voorstellen?

Monique van Dijk, oprichter en eigenaar van het advocatenkantoor VANDIJK advocaten. Ik ben advocaat op het gebied van ondernemingsrecht en arbeidsrecht. Daarnaast hou ik me ook veel bezig met Surinaams ondernemingsrecht.

Na mijn studie heb ik eerst heb ik bij twee verschillende advocatenkantoren gewerkt. Daarna ben ik op enig moment voor mezelf begonnen op advies van een cliënt van mij. Ik had namelijk een ondernemingsrechtelijke praktijk en ik wilde geen toevoegingspraktijk hebben Deze cliënt is destijds, samen met de rest van mijn cliënten, met mij meegegaan toen ik voor mezelf begon.

Om voor mezelf te kunnen beginnen ben ik naar de bank gestapt, waar ik destijds een lening heb afgesloten van 20.000 gulden. Drie maanden daarna had ik een volle praktijk. Zo ben ik dus voor mezelf begonnen.

Hoe is VANDIJK advocaten tot stand gekomen?

Het heeft een tijdje geduurd voordat VANDIJK advocaten de vorm aannam dat het nu heeft. Toen ik voor mezelf startte heb ik dit alleen gedaan. Enige tijd later heb ik gezocht naar een partner, dit heeft ook enige tijd geduurd. Ik heb mijn partner gevonden in Yvonne van Ballegooijen na ruim een jaar alleen gewerkt te hebben. Toentertijd heette het kantoor Van Ballegooijen Van Dijk. Na zes jaar samen te hebben gewerkt in de vorm van een maatschap zijn wij uit elkaar gegaan. Zij is vervolgens terug naar Breda verhuisd en ik ben in Rotterdam gebleven, waar ik VANDIJK advocaten heb opgestart.

Inmiddels zijn we ruim 17 jaar verder. Het kantoor heeft een grote groei meegemaakt naar 22 werknemers en daaropvolgend zijn we tijdens de economische stress weer gekrompen. Bij VANDIJK advocaten kun je onder andere terecht voor (Surinaams) ondernemingsrecht, arbeidsrecht, huurrecht en personen- en familierecht, waar echtscheidingen en erfrecht onder valt.

Kunt u iets meer vertellen over Surinaams ondernemingsrecht?

Ik ben zelf Surinaamse en ik ben ook in Suriname geboren, waar ik nog steeds een paar keer per jaar naartoe ga. In Suriname ken ik namelijk veel mensen en heb ik veel zakelijke relaties. Op enig moment belden heel veel mensen mij om te vragen of ik ze kon introduceren in Suriname, zo is het gekomen dat steeds meer mensen werk bij mij gingen neerleggen met betrekking tot (juridische) problemen in Suriname. Helaas zijn er in Suriname niet veel hele goede advocaten, waardoor ik al het werk dat ik daar neerlegde zelf ook moest controleren. Zo ben ik in het wereldje van Surinaams ondernemingsrecht gerold. Helaas mag ik niet in Suriname procederen maar ik werk wel met een aantal advocaten in Suriname samen waarmee ik overleg en die voor VANDIJK advocaten procederen in Suriname.

Heeft u tips voor studenten die na hun studie ook hun eigen advocatenkantoor willen beginnen?

 De tip die ik mee wil geven is dat je tenminste gedurende je stage beter onder begeleiding van een patroon kan werken. Je maakt het jezelf namelijk erg moeilijk wanneer je direct na je studie voor jezelf wilt gaan werken. Ten eerste beschik je dan nog niet over de nodige ervaring, daarnaast heb je een klantenkring nodig en heb je ook de financiële middelen nodig. Ik ben een voorstander van ondernemen en ik adviseer ook iedereen om te ondernemen, maar ik zou er niet direct na je studie mee beginnen.

Het is tegenwoordig ook steeds gebruikelijker om als ZZP’er bij een kantoor te werken, in principe ben je dan natuurlijk ook zelfstandig. Op die manier sla je twee vliegen in één klap indien je goede afspraken maakt met het kantoor: je kunt zowel ervaring opdoen onder begeleiding als zelfstandig werken en een klantenkring opbouwen.

Daarbij wil ik nog noemen dat (vooral beginnende) studenten niet moeten vergeten dat zij na hun afstuderen nog de beroepsleiding bij de Orde van Advocaten moeten doorlopen. Dat maakt het extra lastig als je na je studie meteen voor jezelf zou willen beginnen, want je moet ook nog eens rekening houden met de beroepsopleiding en de daarbij horende tentamens etc. De eisen van de beroepsopleiding zijn tegenwoordig namelijk best zwaar. Daarnaast zijn de kosten voor de beroepsopleiding ook erg hoog. Dit is iets dat je dus zeker moet meenemen bij je overweging om voor jezelf te beginnen. Daarnaast stelt de Orde van Advocaten ook bepaalde eisen wanneer je voor jezelf wilt beginnen.

Geschreven door Justian Bohr