NILS Meets: Lisa Langendijk

Blader een keer door wat boeken en kijk of je rechten echt interessant vindt!

Waar ze precies wil gaan werken weet ze nog niet, er zijn namelijk veel dingen die ze leuk vindt. “Zo spreekt de advocatuur mij voor wat het werk betreft inhoudelijk heel erg aan, maar het lijkt mij ook interessant om voor een internationale organisatie zoals de Verenigde Naties of een NGO te werken en op die manier een bijdrage te leveren aan de maatschappij. Al sluit ik niet uit dat ik een PhD wil gaan halen.”

“Wat ik in ieder geval wel wil, is goed worden in wat ik doe, wat dat ook mag gaan zijn.”

Door hard te werken en haarzelf op verschillende vlakken te ontwikkelen, bereidt Lisa zich voor voor haar toekomstige baan, wat dat ook mag zijn. Zo werkt de 24-jarige Lisa als studerend medewerker op de arbitrage afdeling bij De Brauw Blackstone Westbroek, schrijft ze voor het faculteitsblad Alibi en zit ze in het bestuur van de studievereniging ASA.

Lisa is met de Brauw in contact gekomen door haar deelname aan de Willem C. Vis Moot Court, waar ze in het team van de Universiteit van Amsterdam zat. “De Vis Moot is een internationale pleitcompetitie op het gebied van commerciële arbitrage. De Brauw was een van onze sponsoren en een paar van de coaches werken daar.”

Als studerend medewerker verschilt het per werkdag wat je doet. Vaak gaat het om dingen zoals jurisprudentie- en literatuuronderzoek en je helpt advocaten bij de dagelijkse praktijk.” Lisa is van mening dat als je precies te werk gaat, goed onderzoek kunt doen en oprechte interesse hebt in de praktijkgroep waar je werkt, dat het werk dat je doet alleen maar leuker wordt.

Misschien stel je jezelf nu de vraag: Hoe krijgt zij voor het elkaar om twee masters te combineren met werk en een bestuursfunctie? Natuurlijk heeft Lisa het af en toe druk, maar goed plannen scheelt haar een heleboel. “Daarbij zorg ik er ook voor dat ik af en toe even niks doe en ik vind de dingen die ik doe leuk, zodat ik genoeg energie overhoud.”

“Juist doordat ik door extra-curriculaire activiteiten meer mee krijg van het recht in de praktijk raak ik gemotiveerd voor mijn studie.”

Een extra-curriculaire activiteit die zeker als spannend te classificeren valt, is haar interview met Harm-Jan de Kluiver over hoe ruim tien jaar procederen en onderhandelingen tot een mega schikking kan leiden. “Wat mij het meest is bijgebleven aan dat gesprek is hoe Harm-Jan de Kluiver het heeft ervaren om aan zo’n zaak te werken. Na het lezen van de Achmea-zaak en alle achtergrondinformatie weet je natuurlijk veel over de meer inhoudelijke kant. Het leuke aan het interview was dat we, naast natuurlijk een paar inhoudelijke vragen, ook meer te weten kregen over hoe het voor Harm-Jan de Kluiver was om aan zo’n zaak te werken en hoe het dan voelt om na tien jaar daar hard aan te hebben gewerkt eindelijk mee klaar te zijn.”

Twijfel jij, als scholier en toekomstige student  om rechtsgeleerdheid te gaan doen, dan kan een meeloopdag jou daarbij helpen. “Blader een keer door wat boeken en kijk of je rechten echt interessant vindt. Als dat zo is, is het vele lezen tijdens de studie namelijk al een stuk minder erg. De studie zelf kan soms namelijk best droog zijn.”

Geschreven door Christopher Fernando