NILS On the Road: Melis Megan

Ik wilde geen “outsider” zijn

Melis is momenteel op exchange in Canada, waar ze aan de Carleton University in Ottawa studeert. Ze volgt de volgende vakken: Law and Aboriginal peoples, Youth and Criminal Law, Social Justice and Human Rights en Public International Law. Melis heeft voor die vakken gekozen, omdat ze vooral het Canadees en het jeugdrecht interessant vindt.

“Ik wilde graag naar een land waar diversiteit heel normaal is en ik geen “outsider” zou zijn. Zo heb ik niet alleen Canadezen en Europeanen leren kennen, maar ook veel mensen van andere landen, zoals Nigeria, Guatemala, Suriname, Libanon en Palestina.” Verder vertelt Melis dat Canada een multicultureel land is waar zowel Engels als Frans gesproken wordt, wat voor haar de perfecte gelegenheid was om zowel haar Frans als haar Engels te verbeteren. Daarnaast wilde Melis zich verdiepen in andere rechtsgebieden; het Canadees recht sprak haar het meest aan.

Wat Melis erg fijn vind, is dat je cijfer niet slechts bestaat uit punten die je voor het tentamen kan halen, maar ook uit de essays die je moet schrijven. Melis denkt dat ze daardoor meer leert en haar academisch schrijven bevorderd. “De hoorcolleges worden hier in kleinere zalen gegeven, die ik zelf meer als klaslokalen zie. Daarnaast zijn de docenten een stuk informeler dan ik gewend ben.”

Hoewel er voor haar geen sprake was een cultuurshock, moest ze wel wennen aan bepaalde praktische zaken, zoals de deuren in de bussen zelf opendoen als ze ergens uit wilde stappen. “Het bussysteem hier is totaal onlogisch: de bussen komen vrijwel altijd te laat! Om die reden kies ik ervoor om altijd een bus eerder te nemen, omdat ik niet kan vertrouwen op het systeem”. Verder vertelt Melis dat ze erg moest wennen aan de prijzen in Ottawa. “Boodschappen doen is behoorlijk duur – het kan wel twee keer duurder zijn dan in Nederland – en als je buiten iets wilt kopen, drinken of eten dan kom je uiteindelijk duurder uit, omdat de prijzen die je ziet exclusief belasting zijn; je ziet pas bij het afrekenen de prijs inclusief de belasting”.

Melis vertelt dat Canadezen over het algemeen erg vriendelijk zijn. “Ik kreeg meerdere malen complimenten over mijn kleding van mensen op straat en beginnen mensen spontaan een gesprek met je als je in de lift staat. Daarnaast is het voor Canadezen een gewoonte om deuren voor anderen open te houden – in die zin dat je eerst iemand anders naar binnen laat gaan.”

Melis probeert naast het studeren ook andere dingen te zien en te doen. Zo is ze naar een ijshockeywedstrijd gegaan, heeft ze Montréal bezocht en gaat ze de komende maanden naar de Niagara Falls, New York en Toronto. Gelukkig voor haar wordt er op haar universiteit een gadmin scala aan sport aangeboden. “Zelf doe ik mee aan de intramurals basketbal, waarbij ik wedstrijden speel tegen de andere basketbalteams van de universiteit, en volg ik HipHop danslessen”.

Voor studenten die op exchange willen is het een goed idee om vooraf op platformen zoals Facebook te zoeken naar groepen voor internationale studenten. “Zo heeft mijn universiteit een vereniging die het hele jaar door allemaal leuke trips en activiteiten organiseert; je leert veel leuke mensen kennen als je hieraan meedoet!”. Ook raadt ze aan om mee te doen aan de introductieweek voordat de lessen beginnen, zodat je in ieder geval ook in contact komt met andere studenten van de universiteit.

“Je moet je niet gek laten maken wanneer je eenmaal op exchange bent. De eerste week dat je er bent moet je eenmaal wennen, veel regelen en doen voordat jouw leven daar echt start, dus wees vooral niet teleurgesteld als het de eerste dagen een beetje tegenvalt.”

Op melismegan@live.nl kun je Melis benaderen voor eventuele vragen. Je kunt haar ook via Facebook een bericht sturen!

Geschreven door Christopher Fernando