NILS On the Road: Ricardo Kooman

Ricardo Kooman (20) studeert Global Law aan de universiteit van Tilburg. Momenteel is hij op exchange in het Franse Montpellier.

Ik wilde voornamelijk vloeiend Frans leren spreken.

De voornamelijke reden dat ik op exchange wilde gaan is omdat ik vloeiend Frans wilde leren spreken. En de beste manier leek me toch om de sprong in het diepe te wagen. Daarnaast is het als young professional vaak een stuk lastiger om alles achter te laten voor een periode in het buitenland. Een andere reden is het internationale aspect van mijn studie. Doordat ik tijdens mijn studie heel veel met internationale studenten omging (ongeveer de helft van mijn medestudenten is internationaal) had ik al langer interesse in andere culturen. Natuurlijk leek het me ook niet verkeerd om de Hollandse regen te verruilen voor de méditerrane zon.

De eerste weken had ik Google Vertalen nog open staan

Voor mij was de keuze best wel makkelijk. Het zou sowieso Frankrijk worden. De keuze bestond dan uit Parijs of Montpellier. Ik heb toen gekozen voor Montpellier, een stad die ik eigenlijk niet echt kende. Deze universiteit bood alleen vakken volledig in het Frans aan. Zonder er eigenlijk echt over na te denken heb ik die keuze gemaakt. Achteraf ben ik heel blij met deze keuze. Doordat alle vakken in het Frans worden onderwezen, moest ik vanaf dag 1 luisteren, schrijven en denken in het Frans. De eerste weken had ik Google Vertalen nog open staan in een ander tabblad, maar in inmiddels kan ik alles moeiteloos volgen.

Mijn vakken zijn voornamelijk gericht op Europees en Internationaal recht.

Als ik in eind mei terug ben in Nederland hoop ik vloeiend Frans te spreken, zodat ik het ook op professioneel vlak kan gebruiken. Zeker binnen Europees en Internationaal recht is het een belangrijke taal en voor stages binnen de Europese instituties is het een pré.

Mijn vakken zijn voornamelijk gericht op Europees en Internationaal recht. Volgend semester ga ik stage lopen in Londen op het gebied van mededingingsrecht. Ik heb mijn vakkenpakket er op kunnen aanpassen zodat het goed aansluit. Ik hoop mezelf dus flink te ontwikkelen in dit rechtsgebied. Ook zou het leuk zijn als ik mezelf wegwijs kan maken in het Franse recht. Het lijkt me interessant om te zien hoe dit verschilt met Nederland.

Ik probeer ook elk weekend een trip te maken om Frankrijk te ontdekken.

Buiten de universiteit zijn er in Montpellier enorm veel activiteiten voor studenten. Elke avond is er wel een feestje of een evenement. Het is ook een hele internationale stad, ik heb in de eerste paar weken al mensen ontmoet van over de hele wereld. Hierdoor heb ik al heel veel geleerd over andere culturen. Zo ben ik bijvoorbeeld ook begonnen met Spaans te leren. Er zijn hier veel Zuid-Amerikaanse en Spaanse studenten om me hiermee te helpen onder het genot van een glas wijn op het terras.

Ik probeer ook elk weekend een trip te maken om Frankrijk te ontdekken. Zo ben ik tot nu bijvoorbeeld al naar Monaco, Nice, Marseille en Cannes geweest. Doordat ik weinig colleges hoef te volgen, heb ik hier veel tijd voor en kan ik het me veroorloven om af en toe een paar dagen weg te gaan.

Iets meer relaxed en iets meer genieten

Het grootste verschil dat ik opgemerkt heb, is de Franse administratie. Het heeft me een week gekost om me in te schrijven en drie weken later kreeg ik pas mijn studentenkaart. Bij mijn eigen Universiteit ben ik gewend dat alles elektronisch gaat. De inschrijvingen voor de examens heb ik hier op papier moeten doen. De medewerkers bij de International Student Desk herkennen me inmiddels al als ik voor de zoveelste keer binnen kom lopen. Het heeft me wel geleerd dat ik gewoon moet aandringen als iets na een paar dagen nog niet geregeld is. Het gaat hier niet echt vanzelf, nee. Misschien heeft dat ook wel een beetje te maken met de zuidelijke cultuur. Zo sluit de ‘pharmacie’ rond het middag uur zijn deuren en lopen de terrassen rond een uur of 5 vijf vol voor ‘l’apéro’ met hapjes en drankjes. Iets meer relaxed en iets meer genieten. Hier kan ik me zeker wel in vinden.

Naast dat het heel leerzaam is, ga je natuurlijk heel veel plezier hebben en nieuwe mensen ontmoeten

Een exchange is een hele toffe kans om een keer iets heel anders te doen. Een ander land, andere cultuur, andere vakken. Naast dat het heel leerzaam is, ga je natuurlijk heel veel plezier hebben en nieuwe mensen ontmoeten. Waar je ook heen gaat, je zult voor uitdagingen komen te staan en hele nieuwe dingen zien, doen en proeven.

Bovendien biedt Erasmus+ verschillende opties om je financieel te steunen tijdens je exchange. Het is zeker de moeite waard om hier naar te kijken. Dat maakt het een stuk makkelijker om te reizen tijdens je exchange.

Door: Justian Bohr