NILS On the Road: Xander de Vries

Xander de Vries (20) studeert Global Law aan de Tilburg University. Hij zit in zijn derde jaar en zit nu van januari tot mei in Sydney aan de University of New South Wales (UNSW).

De reden waarom hij op exchange wilde gaan, is de ervaring. De kans dat je zoiets kan doen, zal niet zomaar komen. “Het leek mij enorm leuk om een half jaar op een compleet andere plek te wonen, nieuwe mensen te ontmoeten en te studeren aan een buitenlandse universiteit. Daarnaast past een uitwisseling goed bij mijn internationaal georiënteerde studie.”

Hij heeft gekozen voor ‘het zonnige Sydney’, omdat de universiteit goed aangeschreven staat, de mensen er relaxed zijn en er veel te ontdekken is in het land wat betreft natuur. “Mijn intropapa was toevallig het jaar ervoor naar UNSW gegaan voor een exchange en kon het mij ten zeerste aanraden.”

Gedurende de komende periode zal hij Law of Banking, Corporate Misconduct and White Collar Crime en Cities, Planning Law and Justice volgen. Over het vak the Australian Legal System in Comparative Perspective, welke hij in de summer term heeft gevolgd, zegt hij het volgende: “Hoewel het vak een hele mond vol is, was het vooral een nuttige introductie tot een voor mij nog onbekend rechtssysteem. De onderwerpen die aan bod kwamen, waren erg interessant, zoals de Aboriginal geschiedenis en het homohuwelijk. Het vak werd als seminar gegeven, dus er was veel interactie en we werden gestimuleerd om te vertellen hoe er met bepaalde situaties in onze eigen rechtssystemen wordt omgegaan.”

Het fijne aan Tilburg University vindt hij de omvang; de campus is ongeveer zes keer zo klein. In Sydney kan hij een aardige marathon lopen en dat ook nog in 30 graden. Het fijne aan UNSW vindt hij juist de manier van lesgeven: “Alle vakken worden in seminarstijl gegeven en duren per college drie uur. Zo ga je dieper in op de stof en let je daadwerkelijk op. Ook is het vakkenaanbod een stuk breder en zitten er veel unieke vakken tussen.”

“In mijn vrije tijd heb ik tot nu toe veel gereisd: Melbourne, the Great Ocean Road en binnenkort Nieuw-Zeeland. Verder ga ik graag naar Coogee Beach, het strand op vijf minuten van mijn huis, vaak samen met andere uitwisselingsstudenten. ’s Avonds wordt er meestal goon soldaat gemaakt, een authentieke Australische wijn in doos voor mensen op een budget.” Wat hij nog niet heeft gedaan en wel graag zou willen proberen, is surfen. Toch is dat makkelijker gezegd dan gedaan, zegt Xander zelf.   

Mocht je op exchange willen, doe dit dan wel om de juiste reden. “Ga niet omdat je een leuker cv wil, maar omdat het iets is dat je uit jezelf echt graag zou willen doen. Doe dingen die je in Nederland niet zo snel zou doen, ontmoet nieuwe mensen en geniet er vooral van: er ligt immers al genoeg druk op ons studenten.”

En als allerlaatste tip: “Oh ja, vergeet niet om ook een beetje te studeren.”   

Mocht je vragen hebben voor Xander dan kan je hem bereiken via xanderdevries@ziggo.nl.

Geschreven door Augustina Wamulume