NILS Meets: Lennard Pelzer

Kun je jezelf even voorstellen?

Mijn naam is Lennard Pelzer, ik ben 22 jaar oud en ik volg momenteel de master Privaatrecht aan Maastricht University. Ik ben rechtenstudent maar daarnaast ben ik ook met verschillende zaken bezig geweest die niet direct met de studie te maken hebben. Zo ben ik begonnen met het schrijven van een eigen blog, geef ik leiding aan het online platform Mr. Studenten en heb ik de afgelopen twee jaren de Abraham de Pinto-competitie georganiseerd. Mede via mijn blog ben ik in contact gekomen met mijn huidige werkgever en heb ik een stageplaats aangeboden gekregen bij Jegers Advocaten. Dat beviel van beide kanten super en na mijn stage ben ik hier aan de slag gegaan als juridisch medewerker. Het is de bedoeling dat ik na het afronden van mijn studie wordt beëdigd tot advocaat. Je zou dus kunnen zeggen dat ik dit indirect te danken heb aan mijn keuze om een blog te gaan schrijven. Meer informatie over mij is te vinden op mijn eigen website: www.lennardpelzer.com.

Daarnaast hou je je bezig met Mr. Studenten, kun je daar iets meer over vertellen?

Mr. Studenten is een online platform dat bericht over actuele zaken in de juridische (studenten)wereld, waarbij studenten zelf voor de inhoud zorgen. Bij het schrijven van mijn eigen blog was ik op zoek naar samenwerkingen met juridische tijdschriften. In dat kader heb ik ook Mr. aangeschreven. Zij waren op dat moment bezig met het opstarten van dit nieuwe online platform en waren tevens op zoek naar iemand die hierover actief wilde meedenken. Na enkele goede gesprekken gevoerd te hebben, mocht ik samen met de redactie het online platform opzetten. Vervolgens heb ik studenten die ik heb leren kennen tijdens de Abraham de Pinto-competitie gevraagd om ambassadeur te worden voor Mr. Studenten. Deze ambassadeurs vinden het, net als ik, interessant om te schrijven over het recht en krijgen via Mr. Studenten een podium. Onze berichten worden namelijk gelezen door o.a. studenten, docenten, advocaten en andere bedrijven in het juridisch werkveld. Zo zie je maar weer dat je elkaar kunt helpen door middel van een netwerk. Het platform is in de afgelopen periode alsmaar groter geworden, waarbij we zien dat de berichten steeds meer gelezen worden. Het doel van Mr. Studenten is onder andere om te laten zien wat er op de faculteiten speelt, hoe de studenten de studie beleven en we willen natuurlijk ook de ambassadeurs de kans geven om iets over het recht te schrijven op het platform. Het is dus heel erg breed.

Kun je iets meer vertellen over de Abraham de Pinto competitie, waar jij ook een aandeel in hebt?

De Abraham de Pinto-competitie is een competitie die is bedacht door een docent van Maastricht University. Samen met mijn medestudenten Jan Willem Nass en Tom Wijen heb ik deze competitie vervolgens georganiseerd in 2017 en 2018. Het doel van de competitie is dat studenten het perfecte cliëntgesprek met hun cliënt voeren. Daarbij gaat het erom dat de cliënt op de juiste wijze wordt ontvangen, dat de juiste vragen gesteld worden en dat de cliënt met de juiste informatie weer naar huis gaat. Hiervoor maken we gebruik van professionele acteurs en ieder team bestaat uit twee rechtenstudenten die elkaar aanvullen en ondersteunen. Er vindt een ronde plaats in de ochtend en een ronde in de middag. In de ochtend worden doorgaans vaak nog veel fouten gemaakt maar na het krijgen van feedback gaat de ronde in middag al een stuk beter. Het team met de meeste punten wint en gaat ervandoor met een prijs. De dag wordt altijd afgesloten met een diner waar mensen met elkaar kunnen netwerken. De volgende editie vindt plaats op zaterdag 23 februari 2019 en wordt georganiseerd door Tom Wijen, Milan Bos en Pieter Nass. Ik zou iedere rechtenstudent aanraden om mee te doen!

Heb je nog tips voor je medestudenten?

Een goede tip is dat je nooit je (juridische) netwerk uit het oog moet verliezen. Probeer je netwerk ook zo breed mogelijk te houden. Ga dus naar wedstrijden, competities, bedrijvendagen etc. Je netwerk is uiteindelijk heel belangrijk en kan goed helpen bij het krijgen van de perfecte juridische baan. Er zijn heel veel studenten die ik ken die voornamelijk bezig waren met het behalen van hoge cijfers maar er was geen enkel bedrijf die ze ooit had ontmoet. Je maakt in mijn ogen meer kans als deze werkgever als eens van jou heeft gehoord. NILS is daar bijvoorbeeld perfect voor. Je maakt op die manier deel uit van een netwerk waarbij iedereen zijn eigen kwaliteiten en (ander) netwerk heeft. Ook zijn praktische vaardigheden, die je niet terugziet in je cijfers, erg van belang voor de advocatuur. Ik zou dus iedereen aanraden om daar vanaf dag één mee bezig te zijn als je in dit beroep geïnteresseerd bent. Daarnaast ben ik van mening dat wanneer je twijfelt of je iets moet doen, dat je het dan gewoon moet doen. Je kunt beter achteraf terugkijken en denken ‘dat was niks voor mij’ dan dat je denkt ‘had ik het maar gedaan’. Niet teveel twijfelen en gewoon doen dus!

Wie zouden we een keer moeten interviewen?

Jan-Willem Nass. De reden dat ik hem voordraag is omdat hij, naast het feit dat hij een goede vriend van mij is, op 21-jarige leeftijd de jongste advocaat van Nederland was.  Erg interessant dus. Hij heeft gelijktijdig de bachelors Nederlands recht en Fiscaal recht afgerond. Vervolgens heeft hij ook twee masters gelijktijdig afgerond. Ik vind het bijzonder dat hij zo’n druk bestaan heeft gehad en daar valt zeker veel over te vertellen!

Geschreven door: Justian Bohr